Μητσοτάκης για Ανατολική Μεσόγειο: Δεν είναι διμερές ζήτημα, αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης για Ανατολική Μεσόγειο: Δεν είναι διμερές ζήτημα, αφορά όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ

Τετ α τετ με Στόλτενμπεργκ είχε ο πρωθυπουργός

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον γγ του ΝΑΤΟ Γιένς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε. «Πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Eίναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι' αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

Και ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε να καθιερωθεί απευθείας 24ωρη γραμμή επικοινωνίας μεταξύ στρατιωτικών επιτελείων.

Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει το δρόμο της κρίσης και να ανοίξει το δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στο δεύτερο δρόμο».