Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η συνεχιζόμενη χρήση ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η συνεχιζόμενη χρήση ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική

Η Άγκυρα απορρίπτει τις απειλές κυρώσεων τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν μπορεί να κερδίσει τίποτα

Η Τουρκία απορρίπτει με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών την απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, κάνοντας λόγο για «ρητορική», που όπως αναφέρει «δεν είναι εποικοδομητική».

Συγκεκριμένα, σε μία πρώτη αντίδραση στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει, ότι «η συνεχιζόμενη χρήση μίας ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική» και προσθέτει ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει, ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα, ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την Τουρκία είναι θετικά, αλλά πολλά σημεία βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα. «Το αποτέλεσμα δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση "έγιναν όμηρος" της Ελλάδας και της Κύπρου» υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Επαναλαμβάνει δε, ότι «οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό, ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών» και καταλήγει υπογραμμίζοντας, ότι «όσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου)».