Μηταράκης για Μόρια: Κινηθήκαμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Μηταράκης για Μόρια: Κινηθήκαμε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η προστασία της ασφάλειας όλων, των τοπικών κοινωνιών και των διαμενόντων»

Για τον τρόπο που έδρασε η κυβέρνηση μετά τον εμπρησμό στη Μόρια και για την προσωρινή δομή φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ μίλησε στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν η προστασία της ασφάλειας όλων, των τοπικών κοινωνιών και των διαμενόντων. Η δεύτερη προτεραιότητά μας ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας όλων, και των τοπικών κοινωνιών και των διαμενόντων και επίσης η μη διακοπή της παροχής σίτισης, νερού και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο», είπε ο Νότης Μηταράκης.

Ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Μπούμπα, αναφορικά με την «Ίδρυση Δομής Φιλοξενίας λαθρομεταναστών στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ), της Λέσβου με όρους πλημμελείς, από περιβαλλοντολογική άποψη και από άποψη Ασφάλειας».

«Θέλω να σας πω ότι συνολικά οι διαμένοντες στη Λέσβο, που κάποια στιγμή φτάσανε να υπερβαίνουν τις είκοσι δύο χιλιάδες, τις επόμενες μέρες θα είναι κάτω από δέκα χιλιάδες και αυτή η μεταβολή είναι μέσα στο 2020. Έχουν φύγει πάνω από τους μισούς όσοι βρισκόντουσαν στη Λέσβο, αναγνωρίζοντας αυτό που είπε η κυβέρνηση πρώτα, ότι δεν μπορούν πέντε νησιά του Αιγαίου να σηκώνουν την κρίση», είπε ο Νότης Μηταράκης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Καθώς ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ανέφερε ότι μισθώθηκε με μεγάλο μίσθωμα έκταση για τη φιλοξενία των μεταναστών, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι δεν έχει γίνει καμία μίσθωση, καμίας έκτασης, για κανένα μίσθωμα.

«Αν υπήρχε, θα το είχατε βρει στη "Διαύγεια". Αυτό που κάναμε, όταν έγινε η απόφαση χωροθέτησης, ήταν μία ανάληψη δέσμευσης. Για λογιστικούς λόγους δεσμεύσαμε ένα ποσό στον εθνικό προϋπολογισμό, βάσει μιας εκτίμησης που υπήρχε», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και εξήγησε:

«Για να γίνει μίσθωση, πρέπει να γίνει μία διαδικασία. Πρέπει να γίνει ειδική εκτίμηση της συγκεκριμένης περιοχής, μπορεί να είναι μικρότερη από την δέσμευση που έχει γίνει, και η έκταση θα μισθωθεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα , γιατί ο στόχος είναι να πάμε κάπου αλλού. Άρα, ούτε η εθνική ασφάλεια κινδυνεύει και οι περιβαλλοντικοί όροι εφαρμόστηκαν απολύτως, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και είμαστε προσωρινά εκεί πέρα και καμία απευθείας ανάθεση δεν δόθηκε».