Σκυλακάκης: Ένα lockdown στην Αττική θα πρόσθετε μια με δύο ποσοστιαίες μονάδες ύφεσης

Σκυλακάκης: Ένα lockdown στην Αττική θα πρόσθετε μια με δύο ποσοστιαίες μονάδες ύφεσης

«Εξασφαλίζουμε τους πόρους ώστε η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει σε οποιοδήποτε σενάριο»

Για τις επιπτώσεις που θα φέρει ένα δεύτερο lockdown στην οικονομία μας, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Είναι προφανές ότι ένα δεύτερο lockdown θα έχει σοβαρό δημοσιονομικό κόστος και κόστος ακόμη μεγαλύτερο στην ψυχολογία της οικονομίας μας».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24, ο αναπληρωτής υπουργός, επεσήμανε ότι το νέο lockdown, για παράδειγμα στην Αττική, θα είναι το έσχατο μέτρο, ελπίζω να μην φτάσουμε μέχρι εκεί. Άλλωστε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχουμε στη φαρέτρα μας, όπως είναι για παράδειγμα η καθολική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους» επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο πως «η δική μας δουλειά στο Υπουργείο, είναι να εξασφαλίσουμε τους πόρους ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε τέτοια προοπτική. Αυτή τη στιγμή τα επιτόκια είναι στο 1,05% με 1,07% άρα μπορούμε να δανειστούμε ανά πάσα ώρα και στιγμή εάν χρειαστούμε. Υπάρχει εμπιστοσύνη στις αγορές έναντι της χώρας μας. Ο ενάμισης μήνας τους lockdown μας στοίχισε μια ύφεση της τάξης του 15% εκείνη την περίοδο. Εάν εφαρμοζόταν τώρα ένα lockdown στην Αττική θα μας πρόσθετε μια με δύο ποσοστιαίες μονάδες ύφεσης και βέβαια θα μας αύξανε το έλλειμμα. Συν τοις άλλοις, θα έπληττε πολλές επιχειρήσεις που έχουν αντέξει με νύχια και με δόντια».

Τέλος ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η ύφεση για ολόκληρο το έτος 2020 αναμένεται να κυμανθεί γύρω στο 8% και το σενάριο για το πρωτογενές έλλειμμα είναι περίπου στην περιοχή του 6%. Όλα αυτά με δεδομένο ότι δεν θα έχουμε νέο lockdown».