Εξοπλιστικά: «Αγώνας δρόμου» για να έρθουν νωρίτερα τα γαλλικά μαχητικά Rafale

Εξοπλιστικά: «Αγώνας δρόμου» για να έρθουν νωρίτερα τα γαλλικά μαχητικά Rafale

Στόχος η παραλαβή τους τον Ιανουάριο του 2021- Ομάδα χειριστών και «ιπτάμενοι» θα μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προσπάθεια για να φτάσουν στην Ελλάδα πιο σύντομα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στόχος είναι γίνει η παραλαβή των πρώτων έξι μεταχειρισμένων μαχητικών τον Ιανουάριο του 2021. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τα έξι καινούρια Rafale να φτάσουν στην 114 Πτέρυγα Μάχης την άνοιξη και η παραλαβή να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι με τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα μαχητικά. Στην Ελλάδα θα φτάσουν συνολικά 14 μονοθέσια και 4 διθέσια μαχητικά αεροσκάφη.

Τον Ιανουάριο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ, ομάδα χειριστών και «ιπτάμενοι», αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα επιστρέψουν στην Αθήνα μαζί με Γάλλους εκπαιδευτές, ώστε στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα να στηθεί ένα Κέντρο Εκπαίδευσης των χειριστών για τα Rafale.

Η Αθήνα ζητά όλα τα αεροσκάφη να είναι της έκδοσης F3R, που σημαίνει ότι θα μπορούν αν φέρουν όλα τα όπλα που έχει στο οπλοστάσιο της η Πολεμική Αεροπορία αλλά και τους πυραύλους Meteor εφόσον τους προμηθευτεί. Αυτό είναι και το συγκριτικό πλεονέκτημα του εν λόγω μαχητικού αεροσκάφους έναντι των αεροσκαφών άλλου τύπου που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας.