Καλίν: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στο μέτωπο και στο τραπέζι

Καλίν: Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στο μέτωπο και στο τραπέζι

Ο Τσαβούσογλου προανήγγειλε νέες επιχειρήσεις σύντομα από το Oruc Reis στη Μεσόγειο

Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήλ Καλίν, να απειλεί εκ νέου με χρήση στρατιωτικών μέσων.

«Η Τουρκία, υπο την ισχυρή ηγεσία του προέδρου μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως ισχυρός παίκτης, θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι» γράφει χαρακτηριστικά σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου. Προσθέτει δε, ότι «η Ελλάδα και η ΕΕ δεν πρέπει να αφήσουν να χαθεί η ευκαιρία, που δόθηκε στη διπλωματία και πρέπει να κάνουν αμοιβαία βήματα».

Ο Καλίν συμπληρώνει, ότι «είναι εφικτή ειρηνική επίλυση των προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Θα συμβάλλουν θετικά οι δίκαιες, ολοκληρωμένες και λογικές προσεγγίσεις. Η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα εδάφη κανενός, όμως έχει την αποφασιστικότητα να μην επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματα της».

Τσαβούσογλου: Το Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, ότι η Τουρκία δεν περιμένει πως θα αντιμετωπίσει κυρώσεις εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διένεξή της με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο. Η ΕΕ έχει υπογραμμίσει πως υποστηρίζει πλήρως τα μέλη της Ελλάδα και Κύπρο στη διένεξη και πως σχεδιάζει κυρώσεις που ενδέχεται να επιβάλει στην Τουρκία, αν δεν αρχίσει διάλογος. Οι ηγέτες της ΕΕ μπορεί να λάβουν τη σχετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιήσουν στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίσθηκε και πάλι στη συνέντευξή του στο NTV ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις. Ωστόσο ο τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis θα επαναλάβει σύντομα τις επιχειρήσεις του, αφού χθες, Κυριακή, αγκυροβόλησε στα ανοικτά των νότιων ακτών της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν περιμένει ότι οι ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε ήπιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, θα προχωρήσουν περισσότερο την ερχόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε όμως πως η υιοθέτηση τέτοιων μέτρων δεν μπορεί να αποκλειστεί. «Μπορεί να είναι εναντίον του πλοίου μας, της εταιρείας μας, ατόμων. Έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις στο παρελθόν. Μήπως μείωσαν την αποφασιστικότητά μας; Όχι, η αποφασιστικότητά μας αυξήθηκε», δήλωσε στο NTV.

Το πρακτορείο Reuters σημειώνει πως η απειλή των κυρώσεων έχει συμβάλει στην πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας σε χαμηλό επίπεδο ρεκόρ, περιπλέκοντας τις προσπάθειες της χώρας να ανακάμψει από την έντονη οικονομική συρρίκνωση που καταγράφει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

1
σχόλιο
  1. avatar D.A.N

    Η παρουσία των δικτατόρων στην εξουσία στηρίζεται στο ψεύδος, την επίκληση εξωτερικών κινδύνων, τα εθνικιστικά συνθήματα και ίδια υλικά συμφέροντα. Έτσι βυθίζουν μεγάλη μερίδα του λαού τους στο φανατισμό και τη φτώχεια, στερώντας τους ακόμη και βασικά αγαθά και την ελευθερία, με την ανασφάλεια που τους διακατέχει.
    Ας μην εθελοτυφλεί η διεθνής κοινότητα, η κλίκα της Άγκυρας είναι επικίνδυνη.

Παρακαλούμε περιμένετε ...