Κεραμέως: Η μάσκα εκμηδενίζει τις αποστάσεις

Κεραμέως: Η μάσκα εκμηδενίζει τις αποστάσεις

«Πρέπει να προχωρήσουμε στη ζωή μας» είπε η υπουργός σε εκπαιδευτικούς της Κεντρικής Μακεδονίας

«Οι ειδικοί ομοφώνως εισηγήθηκαν την πλήρη επαναλειτουργία των σχολείων, με αυξημένα μέτρα προστασίας και πρόληψης», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα που της έθεσαν εκπαιδευτικοί σε σχολείο της Ρεντίνας, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της σε εκπαιδευτικές δομές πέντε περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των υγειονομικών μέτρων που θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα, κατά το άνοιγμα των σχολείων, με τα αντίστοιχα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων μετά τη λήξη της καραντίνας, η υπουργός επισήμανε ότι «τον Μάιο ήμασταν σε μια άλλη φάση της πανδημίας, δεν είχαμε ακόμη δεδομένα».

Σημείωσε, δε, ότι «τον Μάιο δεν φορούσαμε μάσκα, η οποία εκμηδενίζει αποστάσεις», προσθέτοντας ότι «το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ είναι τελείως διαφορετικό τώρα» και είναι ενδεικτικό ότι «αν κανείς διαγνωστεί με κρούσμα, η πρώτη ερώτηση που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι αν φορούσε μάσκα ο φορέας και αναλόγως είναι τελείως διαφορετική η διαχείριση»

«Εάν ήμασταν σε ένα γενικευμένο lockdown θα ήταν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Πρέπει να προχωρήσουμε στη ζωή μας», τόνισε η υπουργός εκτιμώντας πως δίνεται στη νέα φάση «η ευκαιρία να εστιάσουμε σε μια ιδιαίτερη δεξιότητα αυτή της προσαρμοστικότητας, που είναι πολύ χρήσιμη κι όταν αύριο βγουν τα παιδιά μας στην κοινωνία».

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις σε σχέση με τα τετραγωνικά μέτρα της αίθουσας απάντησε: «Ακούω τη σχετική συζήτηση, ότι υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τα τετραγωνικά μέτρα στα καταστήματα και το πόσοι μπορούν να μπουν μέσα και ότι στις τάξεις δεν εφαρμόζεται το ίδιο. Υπάρχει μία ουσιώδης διαφορά, ότι σε ένα κατάστημα σε έναν οποιοδήποτε άλλο χώρο μεταβάλλεται διαρκώς ο πληθυσμός. Στην τάξη είναι ο ίδιος σταθερός πληθυσμός γι' αυτό και οι ειδικοί επιμένουν πάρα πολύ στο να μένουν όσο γίνεται πιο πολύ με σταθερές ομάδες, να μην υπάρχει μεγάλη εναλλαγή πληθυσμιακών ομάδων [...] Με το χέρι στην καρδιά: Αν ξαφνικά μπορούσαμε να έχουμε τις διπλάσιες αίθουσες σε όλη τη χώρα, δε θα θέλαμε να το κάνουμε; Φυσικά και θα το κάναμε».

Σε ό,τι αφορά την επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας, σύμφωνα με την εξέλιξη της πανδημίας, διευκρίνισε ότι στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης, θα ενημερώνεται όλη η πληροφορία, οτιδήποτε έχει να κάνει με κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης, όλο το υλικό, οι υπουργικές αποφάσεις, οτιδήποτε υπάρχει εν είδει οδηγιών. «Η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο οδηγίες επικαιροποιούνται διαρκώς, άρα για ό,τι νεότερο υπάρχει -είτε ενδεχομένως τα μέτρα είναι πιο αυστηρά ή επιεική- όλη η εκπαιδευτική κοινότητα θα έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα των μέτρων που ισχύουν».