Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα επιμείνει σε προϋποθέσεις, θα επιμείνουμε στις δικές μας

Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα επιμείνει σε προϋποθέσεις, θα επιμείνουμε στις δικές μας

Τι υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Τουρκία είναι έτοιμη για διάλογο και αποκλιμάκωση, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, απευθυνόμενος στην Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επικαλείται η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο Τσαβούσογλου από την Σενεγάλη όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι "είμαστε έτοιμοι για διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση". Τόνισε όμως ότι "αν η Ελλάδα επιμένει σε προϋποθέσεις, τότε και η Τουρκία θα επιμείνει στις δικές της".

Ανέφερε ότι η Τουρκία ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Γερμανίας "να δοθεί μια ευκαιρία στην διπλωματία", αλλά ενώ οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν συζητήσεις "η Ελλάδα υπέγραψε την συμφωνία με την Αίγυπτο", αποδεικνύοντας -κατά τον ίδιο- ότι δεν είναι έτοιμη. "Είμαστε έτοιμοι για περιεκτικό διάλογο με την Ελλάδα και την ΕΕ", για το μέλλον των διμερών σχέσεων, είπε, αναφέροντας ότι "οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να γίνουν ευκαιρία για συνεργασία".

Ο Τσαβουσογλου είχε την ευκαιρία να περιγράψει αναλυτικά την τουρκική θέση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι η στρατηγική της Τουρκίας περιλαμβάνει δύο διαστάσεις, πρώτον τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών με βάση το διεθνές δίκαιο και ό,τι προβλέπει για τα παράκτια κράτη και δεύτερον, την προστασία των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους στους ενεργειακούς πόρους.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε. ότι η ένταση οφείλεται σε μονομερείς δράσεις της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι "αποκλείουν την Τουρκία από τις συνεργασίες στην περιοχή" (απαριθμώντας τις τριμερείς με την Γαλλία και το Ισραήλ). Υποστήριξε ότι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι "αποκλείουν την Τουρκία που έχει τη μακρύτερη ακτογραμμή".

Στη συνέχεια επιχείρησε να καταγράψει το ιστορικό των συζητήσεων, αναφέροντας ότι "επιθυμούμε διάλογο και με την ελληνική κυβέρνηση για ένα πλέγμα θαλασσίων θεμάτων, του ζητήματος του καθορισμού θαλασσίων ζωνών περιλαμβανομένων". Έκανε λόγο για μονομερείς γεωτρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και είπε ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή των εσόδων από τις γεωτρήσεις, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε 7 χρόνια, ως το 2018 για να δράσει σε σχέση με τις γεωτρήσεις.

Για το Οruc Reis, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι "στείλαμε το σεισμογραφικό σε σημείο που καταγράψαμε στα Ηνωμένα Έθνη το 2004", αλλά "σταματήσαμε γιατί η Μέρκελ μας είπε να δώσουμε μια ευκαιρία στη διπλωματία". "Ώρες πριν την έκδοση της κοινής μας δήλωσης, οι Έλληνες υπέγραψαν με την Αίγυπτο… Δεν το ήξερε η Γερμανία, ούτε η Κομισιόν, ήμουν στην Μάλτα, ούτε ο Μπορέλ το ήξερε, ούτε ο Χάικο Μάας, ο Σύμβουλος της Μέκρελ Χέκελ κανείς …" δήλωσε.

Έκανε λόγο για "στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας για την παρενόχληση" του Uruc Reis, παραβίαση της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και παρενόχληση της "τουρκικής", όπως την αποκάλεσε, μειονότητας στη Θράκη. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.

Τέλος, υποστήριξε ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκλείουν μέσω ΑΟΖ τα παράκτια κράτη, δήλωσε ότι μπορούν να έχουν μόνο χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα. Έκανε λόγο για μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας ότι το Καστελόριζο - "η ναυαρχίδα των μαξιμαλιστικών αιτημάτων" όπως το αποκάλεσε - "ένα νησί 10 τ.χλμ. έχει 400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ΑΟΖ".

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Ντ. Μακάλιστερ, ενημέρωσε τον Τσαβούσογλου για τη θέση της Επιτροπής, δηλαδή την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο και την απαίτηση για αποκλιμάκωση και επίλυση της κρίσης μέσω διαλόγου, ενόψει της συζήτησης και ψηφίσματος για την Ανατολική Μεσόγειο στην ερχόμενη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη δευτερολογία του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι "δεν είμαστε υπέρ της στρατιωτικής δράσης". Σημείωσε ότι "οι δυνάμεις μας έχουν εντολή από τον Πρόεδρο να μη πυροβολήσουν πρώτες", αλλά "οι ελληνικές δυνάμεις μας παρενοχλούν". Δήλωσε ότι "υπάρχουν πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο, γιατί να μην τους μοιραστούμε δίκαια;", επαναλαμβάνοντας ότι προς το παρόν "μας έχουν αποκλείσει από όλες τις συμφωνίες". "Για αυτό αναγκαζόμαστε να κάνουμε και εμείς μονομερείς ενέργειες", είπε.

Ακολούθως, "επικαλέστηκε πολλές διεθνείς δικαστικές αποφάσεις που αποδίδουν μειωμένες θαλάσσιες ζώνες στα νησιά". Σε σχέση με πιθανή προσφυγή στην Χάγη, ο Τσαβούσογλου ζήτησε "διερευνητικές επαφές για όλα τα ανοιχτά θέματα" και τόνισε ότι "πρέπει να κάνουμε διμερή συμφωνία και να πάμε σε διεθνές δικαστήριο".

"Αν έχει η ελληνική πλευρά προϋποθέσεις θα έχουμε και εμείς, όπως για παράδειγμα την δίκαιη κατανομή των πόρων από τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ". Σημείωσε "δεν αποκλείουμε τίποτα" και εξήγησε ότι "το ότι δεν είμαστε μέρος της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν σημαίνει ότι δεν την σεβόμαστε". "Είμαστε, όμως, έτοιμοι να κάνουμε συμφωνία με την Ελλάδα και να λύσουμε το θέμα μας ακόμα και μέσο προσφυγής σε διεθνές δικαστήριο, αλλά πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε διμερώς" συμπλήρωσε.

"Μπορούμε να δείξουμε καλή θέληση, ήταν επίδειξη καλής θέλησης ότι σταματήσαμε τις έρευνες, όταν μας το ζήτησε η Άγκελα Μέρκελ... θέλουμε και η Ελλάδα να κάνει το ίδιο", τόνισε ο Τσαβούσογλου. Τέλος, σε σχέση με το Κυπριακό, ισχυρίστηκε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπαναχώρησε στο Κραν Μοντάνα, γιατί "οι Ελληνοκύρπιοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν τίποτα με τους Τούρκοκύπριους" και στην συνέχεια - υποστήριξε - διακίνησε άλλου τύπου λύση, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν αποκλείει τίποτα.

2
σχόλια
  1. avatar Memory

    Οι προϋποθέσεις της Ελλάδας είναι σαφείς και ορισμένες, σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όπως καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες, το δίκαιο της θάλασσας και τους διεθνείς οργανισμούς. Ενώ εσάς είναι τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας. Δεν ξεχνούμε: Νίκαια, Αϊβαλί, Πέργαμος, Σμύρνη, Ιωνία, Καππαδοκία.

  2. avatar Ο χατζιαβάτης

    Προφάσεις εν αμαρτίες κε τσαβούσογλου, αν σεβόσαστε τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, θα κάνατε τις έρευνες στην υφαλοκρηπίδα σας. Όταν ενεργεί κανείς κατά νόμο δεν συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος με τον πολεμικό στόλο του, δεν ξεγελάτε κανέναν,απλώς προσπαθείτε να παρακάμψετε τις κυρώσεις από την ΕΕ. Όσον αφορά στην εκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επεμβαίνετε στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει στις δυο κοινότητες, όπως έχει πει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εσείς κατέχετε την βόρεια Κύπρο με την παράνομη εισβολή του 1974, φιλειρηνικέ κε τσαβούσογλου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...