Την απόσυρση του Oruc Reis ζήτησε η Ελλάδα στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ

Την απόσυρση του Oruc Reis ζήτησε η Ελλάδα στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ

Η ελληνική πλευρά θα υποβάλει την Πέμπτη στη Γραμματεία της Συμμαχίας τα σχόλιά της για την πρόταση Στόλτενμπεργκ

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη κατόπιν ελληνικού αιτήματος, η Ελλάδα ενημέρωσε αναλυτικά τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες ενός μέλους της Συμμαχίας σε βάρος της ίδιας της ασφάλειας και της συνοχής της Συμμαχίας.

Η ελληνική πλευρά προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αναδεικνύοντας την τουρκική υπαιτιότητα και τις επιπτώσεις στην ασφάλεια της Νότιας πτέρυγας της Συμμαχίας.

Τονίστηκε, τόσο από την Ελλάδα όσο και από ορισμένους άλλους Συμμάχους, δέσμευση σε Αρθρο 1 Καταστατικού Χάρτη ΝΑΤΟ που αναφέρεται σε Χάρτη ΗΕ και ειδικότερα σε ειρηνική επίλυση διαφορών και υποχρέωση μη χρήσης ή απειλής βίας.

Η Ελλάδα τόνισε επιπλέον ανάγκη άμεσης απόσυρσης συνόλου τουρκικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ORUÇ REIS, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Ελλάδα παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο, βάσει του διεθνούς δικαίου, χωρίς απειλές και εκβιασμούς από την πλευρά της Τουρκίας και επί της μόνης διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών.

Ως προς τις προτάσεις του ΓΓ ΝΑΤΟ για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης, η ελληνική πλευρά θα υποβάλει αύριο, στη Γραμματεία του ΝΑΤΟ, τα σχόλιά της.