Οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια

Οι λύσεις που επιλέχθηκαν για τους αιτούντες άσυλο και τους ανήλικους- Εντοπίστηκαν 8 από τους 35 φορείς του κοροναϊού

Χίλιοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας θα φιλοξενηθούν σε πλοίο της Blue Star Ferries που αναμένεται να καταπλεύσει σήμερα στο λιμάνι της Μυτιλήνης και σε δύο αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού που θα μεταβούν αύριο στο νησί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Μετανάστευσης και Εσωτερικών και του προέδρου του ΕΟΔΥ πριν από λίγο στη Λέσβο.

Οι υπόλοιποι από τους περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο που έμειναν χωρίς στέγη θα φιλοξενηθούν, όπως ανακοινώθηκε, σε σκηνές που στάλθηκαν από άλλα μέρη της χώρας και οι οποίες θα τοποθετηθούν σε χώρους του ΚΥΤ που δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, 400 ανήλικοι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα. Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο νησί και θα τους υποβάλουν σε τεστ κοροναϊου.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης, έχουν εντοπιστεί οι 8 από τους 35 πρόσφυγες που έχουν κοροναϊό.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι δεν υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μέχρι στιγμής ενώ ξεκαθάρισε ότι «φαινόμενα παραβατικότητας δεν θα μείνουν ατιμώρητα».

«Η Μόρια δεν μπορεί να συνεχίζει όπως την έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Πρώτη προτεραιότητά μας η ασφάλεια των πολιτών της Λέσβου και των αιτούντων άσυλο» ανέφερε.