Εξοπλιστικά: Δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες «θωρακίζουν» το Πολεμικό Ναυτικό

Εξοπλιστικά: Δύο υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες «θωρακίζουν» το Πολεμικό Ναυτικό

Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις Ελλάδας-Γαλλίας και για τα μαχητικά Rafale

Κοντά στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες από τη Γαλλία, βρίσκεται η χώρας μας σύμφωνα με γαλλικά δημοσιεύματα που επικαλείται ο τ/σ ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ζήτημα φαίνεται πως τέθηκε επί τάπητος και στην τηλεφωνική επικοινωνίας που είχαν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.

Οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ κάνουν λόγο για 2 γαλλικές φρεγάτες Fremm που ναυπηγήθηκαν το 2019 την Αλσατία και την Λωρένη όπως έχουν ονομάσει οι Γάλλοι, που βρίσκονται αυτή την στιγμή σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής για την οποία ενδιάφερεται το πολεμικό ναυτικό αλλά είναι εξαιρετικές και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο, έχουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνουν τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε ότι οι 2 αυτές φρεγάτες ενδεχομένως να παραχωρηθούν με την μορφή δανεισμού ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις Ένοπλες Δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.

Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος των 2 υπουργών συζητήθηκαν και τα μαχητικά Rafale, τα 18 για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα, μένει να οριστικοποιηθεί η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα ενώ συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.

Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...