Εξοπλιστικά προγράμματα: Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Μητσοτάκη στη συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν

Εξοπλιστικά προγράμματα: Τι θα περιλαμβάνει η λίστα Μητσοτάκη στη συζήτηση με τον πρόεδρο Μακρόν

Σε πρώτο πλάνο ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών της πολεμικής αεροπορίας, τα γαλλικά Rafale και η αγορά φρεγατών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συζητήσει την τεταμένη σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία αυτήν την εβδομάδα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία.

Οι δύο ηγέτες θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (MED7) που θα διεξαχθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στην Κορσική. Παρόντες θα είναι επίσης οι ηγέτες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της συνάντησης Μητσοτάκη-Μακρόν, θα υπάρξει νέα επικοινωνία μεταξύ  των υπ. Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, Παναγιωτόπουλου-Παρλί την Τρίτη το απόγευμα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η λίστα των εξοπλισμών που θα συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο στην Κορσική, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες του καναλιού, η λίστα Μητσοτάκη περιλαμβάνει 2 άξονες:

Ο πρώτος αφορά την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των mirage 2000 ώστε και τα 44 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία να είναι σε πτητική κατάσταση. Από εκεί και πέρα την πιστοποίηση των γαλλικών όπλων που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο δηλαδή τους πυραύλους Scalp και Exocet, την παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για τον στρατό ξηράς καθώς βέβαια και το ενδιαφέρον της Αθήνας για την προμήθεια μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών Rafale ενώ δεν έχουν τελειώσει οι συζητήσεις για τις γαλλικές φρεγάτες όμως υπάρχει απόσταση λόγω του υψηλού κόστους. Αναμένεται νέα πρόταση από τους Γάλλους. Πληροφορίες λένε πως θα κινείται κάτω από τα 3 δις ευρώ.

Όμως υπάρχει ακόμα ένας άξονας για τα εξοπλιστικά για τα οποία θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη. Αυτή περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214. Την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200. Τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς. Την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και αγορά φρεγατών.

Αν δεν προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Γαλλία, η Ελλάδα εξετάζει προτάσεις από την Βρετανία, Ολλανδία, την Γερμανία ακόμα και τις ΗΠΑ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...