Δένδιας σε Τουρκία: Διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται

Δένδιας σε Τουρκία: Διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται

«Οι κοινές προκλήσεις απαιτούν και κοινές απαντήσεις»

Την ανάγκη η Ευρώπη «να σταθεί συνολικά στο ύψος των περιστάσεων» και «να απαντήσει με στιβαρότητα αλλά χωρίς δισταγμούς στις τουρκικές προκλήσεις, στα θέματα της ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο (Evarist Bartolo), ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να το πράξει απολύτως αποτελεσματικά», τόνισε ο κ. Δένδιας. «Η επιλογή είναι απλή και εναπόκειται στην Τουρκία μπορεί να επιλέξει: διάλογο χωρίς απειλές και εκβιασμούς ή κυρώσεις».

Όπως επισήμανε άλλωστε, οι ενέργειες της Τουρκίας «δεν στρέφονται μόνο κατά ενός κράτους μέλους της ΕΕ, στρέφονται κατά της ίδιας της Ένωσης, όπως φάνηκε και τον Φεβρουάριο στον Έβρο, όπως φαίνεται στο Αιγαίο, όπως φαίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο». «Παραβιάζουν την ουσία των αρχών της Ένωσης, την ουσία του ευρωπαϊκού κοινού κεκτημένου. Και γι αυτό αυτές οι προκλήσεις που είναι κοινές απαιτούν και απαντήσεις που να είναι κοινές», προσέθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία, όμως διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. «Και βεβαίως διάλογος υπό το κράτους εκβιασμού και απειλών δεν νοείται. Διάλογος με την παρουσία τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών σκαφών δεν νοείται».

«Η Ελλάδα είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που σέβεται το διεθνές δίκαιο, με αυτό πορεύεται. Δεν απειλεί και δεν εκβιάζει αλλά επίσης δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται», επισήμανε ο κ, Δένδιας.

«Η ΕΕ δεν είναι συνασπισμός κρατών, είναι μια οικογένεια που βασίζεται σε κοινές αξίες με κυρίαρχη την αλληλεγγύη και το κράτος δικαίου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι πολλά μέλη της οικογένειας έχουν συχνά διαφορετικές ανησυχίες, αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τα υπαρξιακά προβλήματα πολλών χωρών και κυρίως των μικρών χωρών. Εγώ ο ίδιος γεννήθηκα σε νησί, έχω ζήσει τις νησιωτικές αγωνίες και νησιωτικές ουδετερότητες» προσέθεσε και τόνισε:

«Οφείλουν να μη γίνονται εκπτώσεις στις αξίες μας, στο θεμέλιο της ύπαρξης της ένωσης. Οι εκπτώσεις αυτές ακυρώνουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα και στέλνουν λάθος μηνύματα σε τρίτους που σπιλώνουν την εικόνα της Ένωσής μας πρώτα στα μάτια της δικής μας κοινής γνώμης και επίσης στα μάτια της ανθρωπότητας». Πρόσθεσε δε πως η Μάλτα, ένα νησιωτικό κράτος, δεν μπορεί παρά να συμπορεύεται στις βασικές ανησυχίες και απόψεις με το άλλο νησιωτικό κράτος της Ένωσης, την Κύπρο. «Αλλοίμονο αν αμβλυνθεί η αυτονόητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε χαρακτηριστικά.