Δένδιας: Καμία διαπραγμάτευση με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Δένδιας: Καμία διαπραγμάτευση με τα τουρκικά πλοία στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επέδωσε στον Γκουτέρες επιστολή του πρωθυπουργού

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει, όσο τα τουρκικά πλοία βρίσκονται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, έστειλε από τη Νέα Υόρκη μετά τη συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό, παρέδωσε στον κ. Γκουτέρες επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ζητώντας του να την προωθήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όπως είπε ο κ Δένδιας, στη συνάντηση με τον γ.γ. του ΟΗΕ «μου έδωσε την ευκαιρία να του εξηγήσω τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πως η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή και επίσης κουβεντιάσαμε για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, αντίγραφο της οποίας εθιμοτυπικά του έδωσα».

Συμπλήρωσε ότι «του παρέδωσα επιστολή του Πρωθυπουργού, του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την παράκληση του Πρωθυπουργού να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και επίσης είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε κάποιες απόψεις για το μέλλον του Κυπριακού προβλήματος. Το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα μετά τις τουρκοκυπριακές "εκλογές"».

Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο που προσκόμισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, απάντησε ότι «δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια. Αυτό όμως που θέλω να επαναλάβω, είναι αυτό που περιέχεται στις χθεσινές ανακοινώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Τουρκία. Η Ελλάδα έχει πει ξεκάθαρα ότι διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Όχι όμως όσο τα τουρκικά πλοία παραμένουν εκεί».

Σχετικά με το αν η Ελλάδα προτίθεται να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τουρκικές απειλές, τόνισε ότι «η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι πάντα δικαίωμα οποιουδήποτε μέλους των Ηνωμένων Εθνών, και κατά συνέπεια και της χώρας μας. Το πότε όμως, κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα, αυτό είναι πάντα θέμα το οποίο αποφασίζεται υπό τις συνθήκες της συγκεκριμένης στιγμής».

Παρακαλούμε περιμένετε ...