Κρίση στο Αιγαίο – Αθήνα σε Τσαβούσογλου: Αν θέλετε διάλογο, πάρτε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κρίση στο Αιγαίο – Αθήνα σε Τσαβούσογλου: Αν θέλετε διάλογο, πάρτε το Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Νέα τουρκική επίθεση στην Ελλάδα - Τα μαζεύει ο Στόλτενμπεργκ για τα «περί συμφωνίας»

«Αυτός που ψεύδεται δεν είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά η Ελλάδα», υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μετά την διάψευση χθες από την Αθήνα των δηλώσεων του Γενς Στόλτενμπεργκ περί της έναρξης διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.

«Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. (...) Δεν είναι υπέρ ενός διαλόγου» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό, ο Στόλτενμπεργκ είχε έρθει σε επαφή με τα δύο μέρη και είχε πάρει το πράσινο φως απ' αυτά πριν ανακοινώσει τις συνομιλίες. «Αυτός που πιστεύει πως έχει δίκιο, δεν αποφεύγει τον διάλογο. Η Ελλάδα γνωρίζει πως έχει άδικο. Οι ευρωπαϊκές χώρες το γνωρίζουν επίσης», δήλωσε. «Είμαστε πάντα έτοιμοι για διάλογο, αλλά χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Τσαβούσογλου καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας, την οποία κατηγόρησε ότι «ενθαρρύνει» την Ελλάδα και ότι δρα με τρόπο «υστερικό». «Συμβουλεύουμε τη Γαλλία να εγκαταλείψει αυτή την υστερική στάση που δεν χρησιμεύει σε τίποτε. Αποτελούμε μέρος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ. «Η Γαλλία θα έπρεπε να έρθει να συζητήσει μαζί μας το πώς θα δουλέψουμε μαζί. Μια τέτοια στάση θα ήταν προς όφελος όλων».

Ο Τσαβούσογλου βάφτισε «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ

O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, βάφτισε ως «συνομιλίες» μια πρόταση του ΝΑΤΟ σε τεχνικό επίπεδο για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Ευχής έργο θα ήταν να επεδείκνυε τον ίδιο ενθουσιασμό και για το πολιτικό διακύβευμα που είναι η ανάγκη τερματισμού των τουρκικών προκλητικών ενεργειών και η απόσυρση του Oruc Reis και των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία με όρους αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο ( και όχι την απόπειρα επιβολής τετελεσμένων). Είναι κρίμα που η Τουρκία αρνείται πεισματικά να το κατανοήσει, καταλήγουν οι διπλωματικές πηγές.

Η Τουρκία κατηγόρησε σήμερα την Ελλάδα ότι «ψεύδεται» για να αποφύγει τον διάλογο, αφού η Αθήνα διέψευσε ότι διεξάγονται συνομιλίες στο ΝΑΤΟ με την Άγκυρα για μια αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

Διευκρινήσεις Στόλτενμπεργκ για τις συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας

Εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή Τύπου σήμερα, ερωτηθείς σχετικά με τις χθεσινές του δηλώσεις, διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αφορούν σε τεχνικά κλιμάκια εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Όπως μετέδωσε ο τ/σ ΣΚΑΪ, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε, ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, για την αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή, προκειμένου να αποφευχθεί θερμό επεισόδιο ή κάποιο ατύχημα.