Ο Μητσοτάκης απάντησε στον Ερντογάν με έξι λέξεις

Ο Μητσοτάκης απάντησε στον Ερντογάν με έξι λέξεις

Επιστολή του πρωθυπουργού με τις προκλήσεις της Τουρκίας θα επιδώσει σήμερα ο Νίκος Δένδιας στον γ.γ. του ΟΗΕ

Ξεκάθαρο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο τις τελευταίες εβδομάδες και τις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται παρασκηνιακά από το ΝΑΤΟ και μια σειρά από εμπλεκόμενες χώρες.

«Από τις πολλές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν, συγκρατώ μια, με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές, για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γιανγκ Τζιετσί, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε παράλληλα πως «η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά διεθνή πρόκληση που απαιτεί διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές δίκαιο». Μάλιστα εγκάλεσε την Τουρκία για το γεγονός ότι εφαρμόζει ρητορική που διαστρέφει την ιστορία και αλλοιώνει τη γεωγραφία, υπονομεύοντας τη νομιμότητα, με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις προκλήσεις της Τουρκίας θα επιδώσει σήμερα ο Νίκος Δένδιας στον γ.γ. του ΟΗΕ

Συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες,, θα έχει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην οποία θα παρουσιάζεται και θα τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας και οι απειλές που αυτή διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχε νωρίτερα σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Γιανγκ Τζιετσί, επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και έναν από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, η περιοχή μας «είναι ένας χώρος ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, τους ενεργειακούς δρόμους και τις επικοινωνίες.
Τις δύσκολες μέρες που διανύουμε, κάθε ένταση σε οποιοδήποτε σημείο του παγκόσμιου χάρτη συνιστά μια πρόκληση για τις δυνάμεις της ειρήνης και πολύ περισσότερο όταν αυτή εκδηλώνεται στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδος που είναι και ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, αλλά βρίσκονται και στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Συνεπώς η παράνομη δράση της Τουρκίας συνιστά μια διεθνή πρόκληση που απαιτεί μια διεθνή απάντηση και μόνη μας πυξίδα μπορεί να είναι το διεθνές Δίκαιο. Θεωρώ τη διπλωματία την άλλη όψη της ισχύος της πατρίδας μου».