Προ των πυλών η αγορά νέων οπλικών συστημάτων αξίας 10 δισ. ευρώ για την άμυνα της χώρας μας

Προ των πυλών η αγορά νέων οπλικών συστημάτων αξίας 10 δισ. ευρώ για την άμυνα της χώρας μας

Επανέρχεται το σενάριο αγοράς 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και 2 φρεγατών Bejhara από τη Γαλλία

Η ελληνοτουρκική κρίση καθιστά επιτακτική την ανάγκη προμήθειας νέων οπλικών συστημάτων προκειμένου αφενός να εξακολουθεί η χώρα μας να είναι θωρακισμένη έναντι των εξ ανατολών γειτόνων και αφετέρου να διατηρήσει τη συμμαχία με τις προμηθεύτριες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αναμένεται να αυξήσει την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας δαπανώντας για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε προ ημερών στη Βουλή τις αγορές νέων όπλων σημειώνοντας ότι «όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει. Αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας».

Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας νωρίτερα στον Alpha τόνισε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν, και όχι μόνον εξοπλιστικά. Έχουμε όλες τις επιλογές για να τις στηρίξουμε. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους - παροδικά ή μόνιμα - να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Από τα περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό του στρατεύματος, το 1 με 1,5 δισ. θα εκταμιευτεί τους προσεχείς μήνες για την προμήθεια βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών και συναφούς υλικού. Παράλληλα φαίνεται ότι έχουν αναθερμανθεί οι επαφές με τη Γαλλία για την αφορά 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» τέταρτης γενιάς και των πολυσυζητημένων δύο φρεγατών τύπου «Bejhara». Είναι άλλωστε κι αυτός ένας από τους λόγους που οι Γάλλοι μας στηρίζουν αυτές της δύσκολες ώρες. Την ανάγκη αγοράς τέτοιου είδους φρεγατών επιβεβαιώνει και ο ναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγγολφόπουλος που μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open επεσήμανε πως «η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για την άμυνα μιας τόσο μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα». Από την πλευρά του ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης στο ίδιο δελτίο σημείωπε πως «τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή».

2
σχόλια
 1. avatar Νίκος

  10 δις θεωρητικά στις ΕΔ. Με τι προσωπικό θα ταξιδέψουν ειδικά οι φρεγάτες που ο μέσος όρος είναι 37 προς 40 στους χαμηλόβαθμούς που εκεί πονά το σύστημα γιατί έχουμε γεμίσει με διευθυντές και προϊστάμενος. Και με τι ηθικό? Που αν πάθουν κάτι οι οικογένειες που μένουν πίσω όπως αποδείχτηκε περίτρανα θα πεθάνουν στη ψάθα η με τα νυχτερινά που 3 χρόνια τα ψειρίζουμε και γενικά όλα τα των κοψιματων εφαρμόζονται άμεσα και οι δε λιγοστές παροχές ακόμα είναι στο τραπέζι των '' επιστημονων''. Απλά σοβαρευτειτε

 2. avatar Πλάτων

  Μήπως έχει ποσοστά ο σουλτάνος από τις πολεμικές βιομηχανίες και είναι τόσο πολεμοχαρής και προκλητικός και εξαναγκάζει και εμάς σε εξοπλισμούς.
  Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται.
  –Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση υλικών αγαθών.
  Πλάτων, 427-347 π.Χ.
  Ας μου επιτραπεί να προσθέσω: Εκείνων που πωλούν όπλα, ξύπνα σουλτάνε, ο λαός σου πεινάει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...