Διπλωματικό σκάκι στο Αιγαίο: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis και αντί-Navtex από την Ελλάδα

Διπλωματικό σκάκι στο Αιγαίο: Νέα NAVTEX για το Oruc Reis και αντί-Navtex από την Ελλάδα

Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών

Δέσμη κυρώσεων αναμένεται να τεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που γίνεται στο Βερολίνο, ως απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, με φόντο τη νέα NAVTEX της Άγκυρας για το Oruc Reis, την ώρα που γίνεται πιο έντονο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην περιοχή, μετά και δεύτερο τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποφάσεις ωστόσο δεν αναμένονται, καθώς πρόκειται για άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών – μελών της Ε.Ε.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες τα μεσάνυχτα εκ νέου επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Αναφέρουν ότι τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.

Ενόχληση στην Τουρκία για την κοινή άσκηση «Ευνομία»

Αναστάτωση στο τουρκικό επιτελείο προκαλεί και η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «ευνομία» που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την συμμετοχή πλωτών και ιπτάμενων μέσων από Ελλάδα Κύπρο Γαλλία και Ιταλία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι υποστήριξε πως η ανάπτυξη γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο παραβιάζει συνθήκες αναφορικά με τον έλεγχο και τη διοίκηση του νησιού μετά την ανεξαρτησία του από τη Βρετανία το 1960.