Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο: Αλληλεγγύη χωρίς αποφάσεις από την ΕΕ – Στήριξη από τις ΗΠΑ

Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο: Αλληλεγγύη χωρίς αποφάσεις από την ΕΕ – Στήριξη από τις ΗΠΑ

Στις 28 Αυγούστου οι αποφάσεις για κυρώσεις στην Τουρκία - Πολιτική ίσων αποστάσεων από την Γερμανία

Την «απόλυτη αλληλεγγύη» τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για τις συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέφ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι «καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο». Ωστόσο, το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου. Την ίδια ώρα, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» άλλαξε πάλι πορεία και πλέον κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και εντός της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δένδιας: Καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς από την ΕΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του τόσο από τα αποτελέσματα του έκτακτου συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όοο και από τη συνάντησή του στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, αμέσως μετά την οποία είπε ότι «η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα λοιπόν την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτή την σαφή θέση του υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε στον κ. Πομπέο την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά επιδιώκοντας την επιβολή τετελεσμένων. «Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της» ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δένδιας.

Είπε ακόμη, ότι τόνισε στον κ. Πομπέο, όπως και στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών νωρίτερα, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας.

Καταρτίζεται ο κατάλογος των κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ο κ. Δένδιας αφού εξέφρασε την ικανοποίσή του από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι προς την Ελλάδα και την Κύπρο, διευκρίνισε ότι «ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταρτίζεται και θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα».

Στόχος όπως είπε, είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν χρειαστεί. «Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν» συμπλήρωσε.

Ο κ. Δένδιας παρουσίασε στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή, ώστε -όπως είπε- «να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα». «Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Καταλήγοντας, ο κ. Δένδιας είπε ότι «παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού».

Πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία από την Γερμανία

Αίσθηση -ίσως- προκαλεί η διαφοροποίηση της προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχων εξάμηνο Γερμανίας, με τον υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας να ακολουθεί πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Οι προκλήσεις πρέπει να τερματιστούν. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι μια πολιτική λύση, μέσω ενός απευθείας διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών», δήλωσε χαρακτηριστικά.