Νοτιοανατολικά κινείται πλέον το Oruc Reis – Συνοδεύεται από μονάδες του τουρκικού Ναυτικού

Νοτιοανατολικά κινείται πλέον το Oruc Reis – Συνοδεύεται από μονάδες του τουρκικού Ναυτικού

Η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε πορεία το βράδυ της Τρίτης  και κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται  από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι προφανές ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα το Oruc Reis να μην μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες. Χθες συνεδρίασε και το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όμως ταυτόχρονα η Αθήνα συνεχίζει το διπλωματικό μαραθώνιο, καλώντας πλέον και θεσμικά την ΕΕ να παρέμβει, δια του αιτήματος για σύγκληση του συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη: Συντονισμός για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού της Ελλάδας υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.