Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Το κείμενο της συμφωνίας Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ

Αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα στην Κρήτη - Τι προβλέπει για τους φυσικούς πόρους στις δύο ΑΟΖ

Στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρεται το κείμενο της Συμφωνίας Οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Σάμεχ Σούκρι.

Συγκεκριμένα, στο προοίμιο της συμφωνίας που έφερε στη δημοσιότητα το tovima.gr, τα δύο μέρη αναγνωρίζουν τη Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ στο πρώτο από τα συνολικά πέντε άρθρα από τα οποία απαρτίζεται η Συμφωνία, ορίζεται ξεκάθαρα ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν με μερική και όχι ολική θαλάσσια οριοθετική γραμμή.

Επίσης, προβλέπεται ότι εάν οποιοδήποτε από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη αρχίσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με σκοπό την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με άλλο κράτος, που μοιράζεται με τα δύο μέρη τις θαλάσσιες ζώνες τους, το μέρος αυτό προτού καταλήξει σε συμφωνία με το τρίτο κράτος, θα πρέπει να διαβουλευθεί και να ενημερώσει το άλλο μέρος της Συμφωνίας. Δηλαδή, εάν η Ελλάδα ή η Αίγυπτος καταλήξει σε συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με άλλη γειτονική χώρα της, οφείλει να ενημερώσει και την Αίγυπτο ή την Ελλάδα αντίστοιχα.

Τέλος, προβλέπεται ότι όπου υπάρχουν φυσικοί πόροι, που εκτείνονται στις δύο ΑΟΖ, τότε αμφότερα τα δύο κράτη θα συνεργαστούν, ώστε να βρεθεί μία συμφωνία κοινής εκμετάλλευσης.

Όλο το κείμενο της Συμφωνίας ΕΔΩ