Μητσοτάκης για Συμφωνία με Αίγυπτο: Υπηρετεί τις εθνικές μας επιδιώξεις

Μητσοτάκης για Συμφωνία με Αίγυπτο: Υπηρετεί τις εθνικές μας επιδιώξεις

Για σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας, αλλά και νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Δήλωση για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο πραγματοποίησε από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ίσως να είναι ένα μήνυμα της ιστορίας το γεγονός ότι υποδεχθήκαμε τη συμφωνία για την αποκλειστική οικονομική ζώνη Ελλάδας Αιγύπτου εδώ στα Δωδεκάνησα στη Χάλκη στη Ρόδο. Η συμφωνία υπηρετεί τις πάγιες εθνικές μας επιδιώξεις, γιατί στηρίζεται όπως και η συμφωνία που υπεγράφη πριν από λίγες εβδομάδες με την Ιταλία, στο δίκαιο της θάλασσας. Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης...» πρόσθεσε και έκανε λόγο για «εθνική επιτυχία που κλείνει μια εκκρεμότητα 15 ετών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «προς όλους εντός και εκτός Ελλάδας στέλνει ένα πολύ απλό μήνυμα, το οποίο θέλω να πιστεύω ότι είναι κατανοητό σε όλους. Ότι η διπλωματία, όταν λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

Παρακαλούμε περιμένετε ...