Στις 13:00 η ορκωμοσία των νέων προσώπων της κυβέρνησης – Ποια πρόσωπα αναβαθμίζονται

Στις 13:00 η ορκωμοσία των νέων προσώπων της κυβέρνησης – Ποια πρόσωπα αναβαθμίζονται

Ο στόχος Μητσοτάκη

Σήμερα το μεσημέρι στις 13:00 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές με τις αλλαγές επιδιώκεται:

  • Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
  • Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
  • Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.

Οι δύο αναπληρωτές πλέον υπουργοί που αναβαθμίζονται είναι ο Θοδωρής Σκυλακάκης (Οικονομικών) και Νίκος Παπαθανάσης (Ανάπτυξης με αρμοδιότητα τις ιδιωτικές επενδύσεις).

Η πιο εντυπωσιακή νέα κίνηση αφορά στον ορισμό του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου υφυπουργού Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης. Πέραν όμως του πολιτικού συμβολισμού της επιλογής αυτής, καθώς ο κ.Τσακλόγλου έχει διατελέσει συνεργάτης του κ.Σημίτη, πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, η επιλογή αυτή έχει και πρακτική βαρύνουσα σημασία.

Και αυτό καθώς μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έρθει το νέο ασφαλιστικό, με τον τρίτο πυλώνα, δηλαδή την ιδιωτική ασφάλιση, παρότι ο νόμος Βρούτση ψηφίστηκε το Φεβρουάριο, καθώς ο κορονοϊός αποτελεί επιχείρημα για νέες παρεμβάσεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που θα συνδεθούν και με την έγκριση του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης από την Κομισιόν.

Επίσης, το υπουργείο Υγείας αναβαθμίζεται με την προσθήκη μίας θέσης υφυπουργού, την οποία καταλαμβάνει η βουλευτής Βορείου Τομέα της ΝΔ Ζωή Ράπτη.