Κρίση στο Αιγαίο: Πώς φθάσαμε στην αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Κρίση στο Αιγαίο: Πώς φθάσαμε στην αποκλιμάκωση με την Τουρκία

Η αναδίπλωση Ερντογάν και η στάση της Αθήνας - Νέα NAVTEX από την Τουρκία

Προς πλήρη αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, φαίνεται πως βαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο μετά τον συναγερμό που είχε προκαλέσει η παράνομη τουρκική NAVTEX, για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν δήλωσε πως η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις ερευνητικές επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο εν αναμονή συνομιλιών με την Ελλάδα.

«Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε την διακοπή των επιχειρήσεων «ως εποικοδομητική προσέγγιση των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, Στέλιος Πέτσα έκανε λόγο για μια «θετική εξέλιξη». «Έχουμε διαμηνύσει πως θέλουμε έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, χαρακτηρίζοντας θετική ενέργεια τη δήλωση Καλίν.

Κομβικό ρόλο στην αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο φαίνεται πως έπαιξε και το τηλεφώνημα της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Νέα NAVTEX εξέδωσε η Τουρκία

Η Τουρκία "πάγωσε" μεν τις έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, δένοντας το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis στην Αττάλεια, όμως εξέδωσε νέα Navtex για σεισμογραφικές έρευνες του σκάφους Barbaros στην ΑΟΖ, ανατολικά της Αμμοχώστου.

Η περιοχή εμπίπτει εντός των τεμαχίων 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, η Navtex τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Ιουλίου μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου 2020.