Παραμένει στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος και μετά το τέλος της τουρκικής Navtex

Παραμένει στο Αιγαίο ο ελληνικός στόλος και μετά το τέλος της τουρκικής Navtex

Tουλάχιστον μέχρι τις 20 Αυγούστου τo «θαλάσσιο τείχος» στο Αρχιπέλαγος με τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια

Μπορεί σε 8 ημέρες να ολοκληρώνεται η παράνομη navtex της Τουρκίας για έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που έχει ανακηρύξει η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από το Αιγαίο.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλείται το newsbeast.gr, ο ελληνικός στόλος θα παραμείνει απλωμένος σε όλο το Αιγαίο, με τα πλοία επιφανείας και τα υποβρύχια, από τη Σαμοθράκη μέχρι την Ρόδο και ακόμη πιο κάτω και μετά τις 2 Αυγούστου.

Κοινώς, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή δεν θα επιστρέψουν στη βάση τους.

«Πολύ λίγα θα γυρίσουν πίσω. Θα παραμείνουμε περίπου τρεις εβδομάδες παραπάνω σε θέσεις – κλειδιά επιτηρώντας τις απέναντι ακτές και τα τουρκικά πλοία γιατί η γειτονική χώρα προγραμματίζει την Τρίτη 18 Αυγούστου να προχωρήσει σε ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων νότια του Καστελόριζου, εξέλιξη που αν μη τι άλλο δείχνει ότι η Άγκυρα επιμένει στις προκλήσεις» μας τονίζεται χαρακτηριστικά από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Όσον αφορά την παρούσα κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία δεν περίμενε ότι θα είχαμε τόσο μεγάλη και άμεση κινητοποίηση.

H Navtex εκδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης και μέχρι το απόγευμα ο στόλος βρισκόταν στη θάλασσα ενώ πριν δηλαδή την ναυτική οδηγία των Τούρκων, ήδη 15 μικρά και μεγάλα πλοία μας είχαν σχηματίσει ένα τείχος από το βόρειο μέχρι το νότιο Αιγαίο.

«Θέλαμε να τους δώσουν να καταλάβουν ότι δεν θα αστειευτούμε, ότι δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματά μας» επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το ΥΠΕΘΑ, θυμίζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, πως «όποιος πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι.

Όλοι γνωρίζουν πως όποιος τολμήσει να τα βάλει μαζί μας θα φύγει με πάρα πολύ μεγάλο κόστος. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι συγκροτημένες και έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο» ενώ την ίδια μέρα που εκδόθηκε η Navtex επιδεικνύοντας ανάλογη πυγμή δήλωσε ότι «μαζί με την Εθνική Φρουρά και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, δηλαδή οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, είναι ικανές να επιτελέσουν αυτό, το οποίο έχουν στην άκρη του μυαλού τους οι Έλληνες, χωρίς να χρειάζεται να πούμε πολλά».

Δεν ήταν δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, αλλά είναι λόγια που τα πιστεύει γι’ αυτό και φρόντισε να θέσει σε κατάσταση συναγερμού άμεσα και τα τρία όπλα – Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία και Στρατό Ξηράς.

Η αλήθεια είναι πως μετά την άμεση κινητοποίηση αλλά προφανώς και με παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα παρατηρείται μια σταδιακή αποσυμπίεση της κατάστασης και του πολεμικού κλίματος των προηγούμενων ημερών.

Μπορεί τα πλοία των δύο πλευρών να βρίσκονται εκτός ναυστάθμων αλλά μέχρι και αυτή την ώρα το επίμαχο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Orus Reis» δεν έχει αποπλεύσει από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση το Καστελόριζο όπως σχεδιαζόταν.

Αρχικά προβλήθηκε ως αιτία το γεγονός ότι στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι αλλά και όταν κόπασαν κάποια στιγμή, πάλι δεν υπήρξε κινητικότητα. Συν τοις άλλοις τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Άγκυρα έχει αποφύγει τεχνηέντως τις εμπρηστικές δηλώσεις.

Μάλιστα ο ίδιος ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί πολεμική ή πολιτική ένταση και χαρακτήρισε υπερβολική την ελληνική αντίδραση μετά την έκδοση της Naxtex.

Αυτό που επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι να ανοίξει πόλεμο με την Ελλάδα καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν ανυπολόγιστο το κόστος (και δεν εννοούμε μονάχα σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο) αλλά να μας αναγκάσει να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που κρίνει ότι μας χωρίζουν.

Άλλωστε ο κ. Καλίν ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για όλα τα θέματα με την Ελλάδα. Για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, για υφαλοκρηπίδα και για βραχονησίδες».

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ στη ΝΑ Μεσόγειο

Παράλληλα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, αυτές τις μέρες στη Μεσόγειο, έχουμε δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες. Μια γαλλική φρεγάτα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο και πλέει στα ανοιχτά της Λάρνακας, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ, το οποίο θα συνοδεύεται από 12 πολεμικά πλοία, θα διασχίζει τη ΝΑ Μεσόγειο για περίπου δύο ημέρες, από σήμερα το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα της Δευτέρας.