Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν για Αγιά Σοφιά και Ανατολική Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Πούτιν για Αγιά Σοφιά και Ανατολική Μεσόγειο

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επίσης για τις διμερείς σχέσεις

Το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κατά τη διάρκεια αυτή, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για τις εξελίξεις με την απόφαση της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μία κίνηση-πρόκληση για όλη την Ορθοδοξία καθώς επίσης για τις σχέσεις των δύο χωρών και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσαν έμφαση «στην απαράμιλλη πολιτιστική, ιστορική και θρησκευτική σημασία του μοναδικού Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας» και «σημείωσαν τη σημασία της διατήρησής της ως παγκόσμια κληρονομιά και σύμβολο ειρήνης και συνοχής», ανέφερε το Κρεμλίνο στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παράλληλα υπογραμμίζεται πως οι δύο ηγέτες «εξέτασαν λεπτομερώς τη μελλοντική πρόοδο της ρωσο-ελληνικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς. Σημείωσαν την ανάγκη επιτάχυνσης του έργου της κοινής επιτροπής οικονομικής, βιομηχανικής, επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην επέκταση της νομικής βάσης για μια διμερή σχέση».

Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός επίσης συζήτησαν για το «Έτος Ελλάδας» στη Ρωσία και για το «Έτος Ρωσίας» στην Ελλάδα, που έχει προγραμματιστεί για το 2021, συμπεριλαμβανομένων των εορτασμών στην Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821.