Σκυλακάκης για τη Συμφωνία: Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη

Σκυλακάκης για τη Συμφωνία: Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη

«Η Ελλάδα επιστρέφει από τη Σύνοδο Κορυφής με ένα πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ σε βάθος εξαετίας»

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε την πρώτη αποτίμηση μετά την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για την Ευρώπη, καθώς πάμε πια σε έναν προϋπολογισμό που αντιστοιχεί κάπως στο πραγματικό μέγεθος της ευρωπαϊκής ηπείρου αναλογικά με κάθε χώρα και δίνεται βαρύτητα στην οικονομική σημασία της Ένωσης».

Μιλώντας στο Open ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «η Ελλάδα επιστρέφει από τη Σύνοδο Κορυφής με ένα πακέτο πάνω από 70 δισ. ευρώ σε βάθος εξαετίας. Είναι περίπου τα διπλάσια σε σχέση με αυτά που υπολογίζονταν πριν ξεσπάσει η επιδημία του κοροναϊού. Το πρόσθετο κομμάτι που μας δίνεται είναι πάνω από 30 δισ. ευρώ και αφορά το Next Generation EU. Θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία απ’ ότι το τρέχον ΕΣΠΑ, συνεπώς έχει δυνατότητες σημαντικής και ταχείας απορρόφησης».

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «το τί μέρος μπορεί να εκταμιευτεί άμεσα θα πρέπει να το δούμε μόλις οριστικοποιηθούν και οι ειδικοί κανονισμοί για την καταβολή των χρημάτων. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει επιλεξιμότητα απ’ ότι πρόλαβα και εγώ να διαβάσω, ακούγοντας παράλληλα και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ένα τμήμα των χρημάτων που θα δαπανηθούν το 2020 θα είναι επιλέξιμα, αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν και οι όροι με τους οποίους θα δοθούν. Κανόνες που δεν αφορούν αποκλειστικά τη χώρα μας, αλλά όλες τις χώρες – μέλη της Ε.Ε. που λαμβάνουν τα χρήματα. Το σίγουρο είναι ότι οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν και η κυβέρνηση δημοσιονομικά θα έχει σημαντικά οφέλη».