Αποκαλύψεις Αποστολάκη για το πραξικόπημα της Τουρκίας και το ελικόπτερο των «8»

Αποκαλύψεις Αποστολάκη για το πραξικόπημα της Τουρκίας και το ελικόπτερο των «8»

Όσα ανέφερε ο πρώην υπ. Άμυνας για τον Ερντογάν και το κρίσιμο βράδυ της 15ης Ιουλίου πριν από τέσσερα χρόνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, προχώρησε σε αποκαλύψεις μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Είχαμε την πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραξικόπημα από το μεσημέρι. Ότι έγινε μία συνάντηση του Ακάρ με τον διευθυντή της ΕΥΠ που του είπε ότι ακούγεται αυτό. Φώναξε τους αρχηγούς, τους είπε για το ενδεχόμενο, και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα.

Το βράδυ που άρχισε να εξελίσσεται το πραξικόπημα, προσπάθησα να επικοινωνήσω, δεν υπήρχαν τηλέφωνα. Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις του Ερντογάν, ξέραμε ότι είναι σε ένα ξενοδοχείο και κάποια στιγμή είδαμε και ένα αεροπλάνο το οποίο ερχόταν να τον παραλάβει.

Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη, γιατί υπήρχε περίπτωση να εξελιχθεί το πραξικόπημα και να έχουμε διαρροές, να προσπαθούν να έρθουν άνθρωποι στην Ελλάδα προκειμένου να ξεφύγουν ή σαν αντίδραση στις εσωτερικές υποθέσεις. Εκείνο το βράδυ είχαμε μια καλή κινητοποίηση. Ο στόλος ήταν όλος έξω. Οι πληροφορίες ήταν αρχικά ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει και ο Ερντογάν είχε χάσει, και από το βράδυ και μετά άρχισε να ανατρέπεται η κατάσταση» ανέφερε σχετικά ενώ ερωτώμενος αν ο Ερντογάν γνώριζε εκείνο το βράδυ ότι η Ελλάδα μπορούσε να τον διασώσει αν χρειαζόταν, σχολίασε: «όχι δεν μπορώ να το διαβεβαιώσω, ούτε να το διαψεύσω. Έγινε προσπάθεια επικοινωνίας αν χρειαζόταν κάτι να γίνει. Νομίζω ότι τηρήσαμε μια πολύ καλή στάση στην υπόθεση».

«Προσπαθήσαμε να επιστρέψουμε πίσω το ελικόπτερο με τους 8»

Ο κ. Αποστολάκης στάθηκε στο ζήτημα με το ελικόπτερο των 8 Τούρκων που έφτασε στη χώρα μας λέγοντας ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να το στείλει πίσω αλλά δεν κατέστη δυνατό καθώς δεν υπήρχε επικοινωνία με την τουρκική πλευρά.

«Ακόμα και τη στιγμή που ήρθε το ελικόπτερο με τους 8 έγινε μία προσπάθεια να επιστρέψει το ελικόπτερο πίσω, αλλά είχαν χαθεί οι επικοινωνίες. Όταν έγινε η προσγείωση του ελικοπτέρου προσπάθησα να επικοινωνήσω με τον Ακάρ, γιατί θα είχε κλείσει το θέμα πολύ πιο ομαλά.

Όταν μου ζήτησε ο Ακάρ να γυρίσουν οι 8 στην Τουρκία είχε εξελιχθεί η κατάσταση, είχαν συλληφθεί, είχαν μπει στη διαδικασία του ασύλου, είχε μπει η δικαιοσύνη στη μέση, δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει τίποτα. Το θέμα ήταν εκείνη τη στιγμή, πριν γίνουν αποδεκτοί, να υπήρχε κάποια συνεννόηση και να γινόταν αυτό που έπρεπε», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...