Βαρβιτσιώτης: Αν ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί θα έχει κόστος για την Τουρκία

Βαρβιτσιώτης: Αν ο Ερντογάν μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί θα έχει κόστος για την Τουρκία

Ο υφυπουργός Εξωτερικών για την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα μέτωπα

Την άποψη πως αν ο Ερντογάν αποφασίσει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί, θα είναι μια κίνηση με μεγάλο ρίσκο και θα έχει κόστος για την Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ Real fm.

Μια τέτοια ενέργεια, όπως είπε, θα σημαίνει ότι η Τουρκία έχει αποφασίσει να επιστρέψει σε ένα οθωμανικό παρελθόν, ότι μετατρέπεται σε μία ισλαμική δημοκρατία και ότι απομακρύνεται από τις αξίες της Ευρώπης. Εκτίμησε ωστόσο, ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα τολμήσει να το κάνει.

Αναφορικά με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του State Department για την Τουρκία, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε, ότι όλες αυτές οι ανακοινώσεις δείχνουν, ότι οι μεγάλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως έναν αστάθμητο παράγοντα στην περιοχή. Έστειλε επιπλέον, ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία πως «όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα καθίσει σε ένα τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη διάθεση να βρει μία συνολική λύση με την Τουρκία, γελιούνται αν νομίζουν, ότι θα συζητήσουμε σε αυτό το πλαίσιο θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας».

Σχετικά με δηλώσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι νομικώς ανυπόστατο, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε, ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ένας έγκριτος νομικός και πραγματικά ο λόγος του και η ευρυμάθειά του μπορούν να οπλίσουν τη χώρα με σοβαρή επιχειρηματολογία. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ νομικό, όσο πολιτικό, γιατί η Τουρκία θέλει να ασκεί πολιτική με τα όπλα. Συμπλήρωσε μάλιστα, πως αν συνεχίσει η τουρκική προκλητικότητα, τότε οι σχέσεις της με την Ευρώπη θα αλλάξουν προς το χειρότερο.