Δένδιας: Εκεί που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά

Δένδιας: Εκεί που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά

Mε τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών

"Εκεί που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, Ελλάδα και Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά", επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστουδουλίδη, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα.

Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουν ισχύ στην πιο ευρεία περιοχή που έχουμε ποτέ απευθυνθεί, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι το Σάχελ", τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς, "γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές επί των οποίων η ΕΕ εδράζεται και τις προσβάλλει".

Στη συνάντηση με τον κ. Χριστοδουλίδη, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, "που εκδηλώνεται από το Ιράκ ως τη Λιβύη, αποσταθεροποιώντας όλη την ευρύτερη περιοχή", στο πλαίσιο του στενότατου συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει και του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου. Τόνισε δε, πως τόσο η Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και η Ελλάδα, είναι σταθερά προσηλωμένες στο διεθνές δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

"Η Ελλάδα και η Κύπρος, ως μέλη της ΕΕ, των οποίων η κυριαρχία προσβάλλεται από την τουρκική παραβατικότητα, έχουν κατ' επανάληψη εγείρει το θέμα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κατ' επανάληψη καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά, έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας".

"Εάν η Τουρκία, έστω και καθ΄ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει", επεσήμανε ο κ. Δένδιας, ενώ, ενόψει της συζήτησης στις 13 Ιουλίου, πρόσθεσε: "Μόνο αν η 'Αγκυρα αντιληφθεί ότι η παρανομία και η επιθετικότητα επιφέρει συνέπειες, τότε θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία".

Ο ίδιος βέβαια σημείωσε, πως παραμένει αισιόδοξος ότι η Τουρκία, εν τέλει, θα δει ότι η ευκαιρία για αυτήν "είναι όχι στην παραβατικότητα, όχι στην προοπτική των κανονιοφόρων, μεταμφιεσμένων ή πραγματικών", αλλά "στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό μέτωπο".