Στο Ελληνικό ο Μητσοτάκης για την τελετή έναρξης των εργασιών – Δείτε τις φωτογραφίες

Στο Ελληνικό ο Μητσοτάκης για την τελετή έναρξης των εργασιών – Δείτε τις φωτογραφίες

Η πρώτη φάση του έργου θα κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια

Στο Ελληνικό έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα δώσει θα κηρύξει την επίσημη τελετή έναρξης των πρόδρομων εργασιών.

Η πρώτη φάση του έργου -η οποία θα κρατήσει περίπου 3,5 χρόνια- αφορά τον καθαρισμό του χώρου και τις κατεδαφίσεις, που αφορούν 900 κτίρια. Η δεύτερη φάση είναι η εκσκαφή, η θεμελίωση και το χτίσιμο των κτιρίων, όπως είχε πει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Αρχικά ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Πράγματι σήμερα είναι μια συμβολική ημέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά κτίρια, βάζουμε τα θεμέλια για το Νέο Ελληνικό, το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει κυψέλη ανάπτυξης. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα».

«Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Εργαστήκαμε πολύ για να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θέλησε να μνημονεύσει «τρεις υπουργούς: τους Άδωνι Γεωγριάδη, Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη». Επίσης, ευχαρίστησε τους δημάρχους τον όμορων δήμων.

«Να τονίσω ότι όλα αυτά τα χρόνια άλλαξαν οι αντιλήψεις για τη χρήση του δημόσιου χώρου. Κάνουμε μια αρχή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά. Μπορεί να χρειαστεί και μια δεκαετία... Αλλά, κάθε μεγάλο ταξίδι, χρειάζεται και το πρώτο βήμα. Τραβάμε μια γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό που σε περιβάλλον εμβληματικής δυστοκίας, το Ελληνικό ξεκινά να γίνεται πραγματικότητα», επισήμανε καταληκτικά ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, μια συμβολική μέρα. Γκρεμίζοντας τα παλιά άχρηστα κτίρια του παλιού αεροδρομίου βάζουμε τα θεμέλια για το νέο Ελληνικό. Ένα από τα μεγαλύτερα, ίσως το μεγαλύτερο έργο στη Μεσόγειο, θα δημιουργηθεί σε αυτόν τον -για 19 χρόνια εγκαταλελειμμένο- χώρο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος, ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης εργασιών της εμβληματικής επένδυσης στο Ελληνικό.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο, 2500 στρέμματα, αλλά ταυτόχρονα ο χώρος αυτός θα γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης. Στην πλήρη του λειτουργία το Ελληνικό θα δημιουργήσει πάνω από 80.000 θέσεις εργασίας, 10.000 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν μόνο κατά τη φάση της κατασκευής. Θα είναι ένα έργο σύγχρονο, οικολογικό, φιλικό προς το περιβάλλον, ένα έργο που θα συμβολίζει τη νέα Ελλάδα όπως πιστεύω ότι όλοι την οραματιζόμαστε, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος