Μητσοτάκης σε ΣΕΤΕ: Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Μητσοτάκης σε ΣΕΤΕ: Να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

Στη συγκυρία που πραγματοποιείται το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, επισημαίνοντας την οικονομική κρίση που πλήττει όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, στο κτίριο Δορυφορικού Αεροσταθμού του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Το πρώτο θύμα του υιού σε όλο τον κόσμο είναι ο τουρισμός και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμήσουμε το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση εδώ και 70 χρόνια. Πρωτόγνωρη εμπειρία για όλους, μια κρίση συμμετρική, η οποία αφορά όλες τις χώρες και όλους τους κλάδους, μόνο που κάποιοι χτυπιούνται περισσότερο. Και δυστυχώς ο κλάδος του τουρισμού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτός ο πανίσχυρος κινητήρας του τουρισμού για την Ελλάδα τίθεται προσεκτικά σε επανεκκίνηση» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θα ξανανοίξουμε την αγορά του τουρισμού». «Πάνω από όλα με κανόνες ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες και με διάθεση το φετινό καλοκαίρι να γίνει επίλογος προβλημάτων αλλά και πρόλογος νέων επιτυχιών από την επόμενη σεζόν. Υπάρχει και η πείρα και το σχέδιο και οι δυνατότητες. Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» σημείωσε.

Συνεχίζοντας είπε «ας αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε, ώστε το σχέδιο για την επόμενη δεκαετία του τουρισμού, 2021-2030, να διορθώσει πολλές από τις χρόνιες παθογένειες που μερικές φορές, όλοι μας, επιμελώς κρύψαμε κάτω από το χαλί στηριζόμενοι απλά σε κάποια πολύ ενθαρρυντικά βραχυχρόνια νούμερα». Σημείωσε ότι η κυβερνητική επιλογή στα μέσα Μαρτίου, να ανασταλεί πλήρως η λειτουργία ολόκληρων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπήρξε επιλογή απολύτως συνειδητή.

«Γνωρίζαμε, ότι ορισμένοι τομείς όπως ο τουρισμός θα πλήρωναν ένα τίμημα εξαιρετικά βαρύ. Όμως εκείνες τις ώρες η προτεραιότητα ήταν μια, η προστασία της δημόσιας υγείας, η ζωή των Ελλήνων και η θωράκιση του εθνικού συστήματος υγείας ώστε να οργανώσει την άμυνά του απέναντι στον ιό» είπε. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η πολιτεία όφειλε και το έπραξε να συμπαρασταθεί στον κόσμο της αγοράς και στον κόσμο της εργασίας και αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για να μπορέσει να στηρίξει τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της ρευστότητας, την αγορά εργασίας καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι του μισθοδοτικού βάρους των επιχειρήσεων που ετέθησαν σε αναστολή, να διευκολύνει επιχειρήσεις και πολίτες μεταθέτοντας για το μέλλον φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. «Πιστεύω ότι έτσι καταφέραμε να αποφύγουμε τα χειρότερα» σημείωσε.

Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη

«Αν δεν είχαμε πάρει όλα αυτά τα μέτρα, που φτάνουν τα 24 δισ. ευρώ η κατάσταση στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, στον κόσμο της εργασίας θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερη» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε «αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, έχουμε ακόμη εφεδρείες να ρίξουμε στη μάχη εφόσον αυτό είναι απαραίτητο. Το κάνουμε σταδιακά γιατί πρέπει ανά πάσα στιγμή να αξιολογούμε την αντίδραση της αγοράς στην πραγματικότητα όπως αυτή διαμορφώνεται και στα μέτρα που παίρνουμε».

«Είμαστε εδώ για να δούμε αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη, πιστεύω προς τα τέλη Ιουλίου, δεν θα διστάσουμε να την δώσουμε» είπε και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αφουγκράζεται τις δυνάμεις της αγοράς, συνομιλεί με την αγορά, συνομιλεί με τον κόσμο της εργασίας και όποτε χρειάζεται προσθέτει και άλλα όπλα και άλλα βέλη στη φαρέτρα των μέτρων που έχει λάβει για να απαλύνει τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς κρίσης.

Να σταθείτε και οι παράγοντες του τουρισμού στο ύψος των περιστάσεων

«Το κράτος στέκεται δίπλα στον κόσμο του τουρισμού και είμαι απολύτως σίγουρος ότι και εσείς θα σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και θα επιτελέσετε το κοινωνικό σας ρόλο», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «σήμερα κρίνεται κάτι πολύ περισσότερο από το αν είστε το 15% ή το 20% του εθνικού πλούτου της πατρίδας. Σήμερα καλείστε και εσείς να ανταποκριθείτε στο μερίδιο της ευθύνης που έχετε ως ο αναμφισβήτητα ηγετικός κλάδος της οικονομίας. Και αυτό θα γίνει στηρίζοντας έμπρακτα και πάνω από όλα, κάθε εργαζόμενο του τουρισμού και την οικογένειά του. Μέσω αυτού στηρίζεται την πατρίδα».

Επίσης ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. «Είναι μια προσωρινή παρέμβαση στην αγορά εργασίας που σας επιτρέπει να έχετε τη μέγιστη δυνατή ευελιξία στην αναδιάταξη του προσωπικού σας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν θα έχουν μείωση των απολαβών τους και με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να κρατήσουμε ζωντανές θέσεις εργασίας, θα ανοίξουν ξενοδοχεία τα οποία, υπό άλλες συνθήκες και χωρίς αυτά τα πρόσθετα κίνητρα, θα παρέμεναν κλειστά» είπε.