Σκυλακάκης: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για μειώσεις φόρων το 2021

Σκυλακάκης: Δεν μπορούμε να μιλήσουμε από τώρα για μειώσεις φόρων το 2021

«Του χρόνου θα βρεθούμε ενώπιον μιας ανάκαμψης που ακόμα δεν γνωρίζουμε το ύψος της»

Για το θέμα των φόρων και την οικονομικής ανάπτυξης το 2021 μίλησε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου «σε ό,τι αφορά τη μείωση φόρων, ξέρετε όλοι ότι πήγαμε από το 22% στο 9% για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτή ήταν μία πολύ σοβαρή μείωση. Όμως, δεν θα μιλήσουμε για μειώσεις φόρων αυτή τη στιγμή για το 2021. Το 2021 είναι μια άλλη χρονιά, μια χρονιά που πιθανότατα θα έχουμε κάποιους στόχους. Θα είναι δύσκολη, αβέβαιη, κατά βάση, γιατί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία ανάκαμψη, αλλά δεν θα ξέρουμε το ακριβές ύψος της. Θα έχουμε μια υπόθεση, αλλά θα είναι δύσκολο να το πούμε. Επίσης, πρέπει να δούμε πότε θα απελευθερωθούν τα ευρωπαϊκά χρήματα που θα έρθουν, που θα είναι πολύ σημαντικά, και πώς θα προωθηθούν για τη δημοσιονομική πορεία της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, ακόμη δεν μιλάμε καθόλου για φόρους το 2021. Θα έχετε παρατηρήσει ότι σχεδόν πουθενά δεν έχουμε παρεμβάσεις που να εκτείνονται στο 2021 αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι που θα το συζητήσουμε στον προϋπολογισμό».

Ο υφυπουργός μίλησε και για ζητήματα που αφορούν τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, τις ανεξόφλητες επιταγές και τον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό.

Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

«Για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή, αυτήν τη στιγμή έχουμε ήδη δώσει 600 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον, πάνω από 42.000 επιχειρήσεις ήδη έχουν κάνει οριστική υποβολή και θα πάνε νομίζω σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτήν τη φορά οι επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Είναι ένα εξαιρετικά ευνοϊκό μέτρο. Το γεγονός ότι μπορούμε να το κινητοποιήσουμε εκτιμάται πολύ από τις επιχειρήσεις. Έχω μιλήσει πολύ με επιχειρήσεις. Δεν μου έθεσε κανένας με ένταση να είναι μη επιστρεπτέα η προκαταβολή. Άλλωστε, αν οι επιχειρήσεις βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ένα μεγάλο κομμάτι της προκαταβολής γίνεται μη επιστρεπτέα.

Δεύτερον, η ένταξη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙ όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως νομικής μορφής: Πράγματι διευρύναμε σημαντικά το πεδίο εφαρμογής της Επιτρεπτέας ΙΙ, περιλαμβάνοντας τις ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ταμειακή μηχανή. Γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί η Επιστρεπτέα ΙΙ είναι κεφάλαιο κίνησης. Για να υπάρχει το κεφάλαιο κίνησης και να έχει σημαντική σημασία για την επιχείρηση είτε πρέπει να έχει κάποιον εργαζόμενο –έναν, δύο, τρεις, πέντε-, καμία επιχείρηση με εργαζόμενο δεν αποκλείεται, ανεξαρτήτως μορφής, ή έστω αν είσαι μόνος σου, δεν έχεις εργαζόμενους, να έχεις ένα μαγαζί, μια δραστηριότητα που να απαιτεί για να ξεκινήσει ξανά, να χρειάζεσαι κάποια χρήματα. Συνεπώς, αυτή είναι η έννοια αυτής της διεύρυνσης.

Μην ξεχνάτε ότι όσο διευρύνεται ένα πεδίο εφαρμογής, τόσο μειώνονται και τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν στο τέλος –γιατί τα χρήματα είναι δεδομένα- στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούμε, λοιπόν, εν ονόματι επιχειρήσεων που δεν έχουν εργαζόμενους και δεν έχουν κάποιο μαγαζί και είναι στην ουσία ελεύθεροι επαγγελματίες -οι περισσότεροι- να στερήσουμε τα χρήματα από τις επιχειρήσεις με εργαζόμενους και να προκαλέσουμε αύξηση της ανεργίας, που ήδη θα είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στους επόμενους μήνες.

Πάμε στις ανεξόφλητες επιταγές. Κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης μια ρύθμιση που καλύπτει ειδικά τις τουριστικές περιοχές. Νομίζω ότι είναι μια καλή ρύθμιση, γιατί δεν καλύπτει μόνο τον τουριστικό κλάδο, αλλά και επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα που θα τις ορίσουμε με κοινή υπουργική απόφαση και είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση αυτή, που έχουν πάνω από 50% του τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου. Αυτό θα βοηθήσει πάρα πολύ στα νησιά, επιχειρήσεις που δεν είχαμε σκεφτεί και κανείς δεν είχε σκεφτεί ότι θα πληγούν πολύ σοβαρά από τον τουρισμό. Οι επιταγές αυτές παρατείνονται σε σχέση με τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ για εβδομήντα πέντε μέρες. Επίσης, οι παραλήπτες επιταγών αυτών των επιχειρήσεων, οι κομιστές, γιατί και αυτοί θα έχουν πρόβλημα, εφόσον θα υπάρξει η αναστολή –μπορεί στον δευτερογενή τομέα, μπορεί στον πρωτογενή- κι αυτοί παίρνουν αντίστοιχη αναστολή των επιταγών τους.

Πάμε στον ακατάσχετο επαγγελματικό λογαριασμό: Όπως ξέρετε, υπάρχουν ήδη κάποιες πρόνοιες για τον ακατάσχετο, τα 1.250 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και γενικότερα, όπως επίσης και η δυνατότητα να κάνεις ειδική ρύθμιση στη ΔΟΥ. Και πάρα πολλές από τις ενισχύσεις που δίνουμε τώρα είναι ακατάσχετες.

Η επιστρεπτέα είναι, εν προκειμένω, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα και αυτό θα συνεχίσει στη διάρκεια της κρίσης. Δηλαδή, όσον αφορά τις ενισχύσεις που θα δίδονται από το κράτος η βούλησή μας είναι -θα το εξετάζουμε, βέβαια, κατά περίπτωση- να είναι ακατάσχετες, για τους λόγους που προφανώς αναφέρουν και οι επιχειρήσεις».