Σκυλακάκης: Από το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε μια επαναλαμβανόμενη ανάκαμψη

Σκυλακάκης: Από το καλοκαίρι του 2021 θα έχουμε μια επαναλαμβανόμενη ανάκαμψη

«Το ζητούμενο είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας»

Στο μείζον θέμα της ανάπτυξης του τουρισμού αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action24.

«Ο τουρισμός αποτελεί το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας και το 60% των τουριστών έρχονται παραδοσιακά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο (σ.σ. που φέτος θα είναι κατά πολύ λιγότεροι λόγω της πανδημίας). Μόνο και μόνο εξαιτίας αυτού του γεγονότος θα έχουμε επιπλέον τρεις με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες ύφεσης σε ετήσια βάση που θα μας χτυπήσει στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου του έτους. Μετά όμως θα ανακάμψουμε».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε πάντως ότι «το έτος 2021 δεν θα έχουμε τίποτα απ΄’ αυτά Θεού θέλοντος. Η πιθανότητα είναι ότι θα έχει βρεθεί ένα εμβόλιο, θα έχουμε ξεπεράσει το αρχικό σοκ της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία και από το καλοκαίρι του επόμενου έτους και μετά θα υπάρχει ανάκαμψη του τουρισμού. Αυτοί που δεν θα πάνε διακοπές φέτος, θα πάνε του χρόνου».

Κατά τον υφυπουργό, το ζητούμενο είναι «να κρατήσουμε ζωντανό τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Οι άνθρωποι που δούλευαν το καλοκαίρι, τα χρήματα που έπαιρναν τα ξόδευαν το χειμώνα. Συνεπώς ο φετινός χειμώνας μέχρι να ξανανοίξει ο τουρισμός, θα είναι αναπόφευκτα δύσκολος. Και οι άνθρωποι αυτοί που δεν θα έχουν δουλέψει αρκετά το καλοκαίρι θα εμφανιστούν ως άνεργοι και θα πιέσουν την αγορά εργασίας τους χειμερινούς μήνες. Θα είναι μια δύσκολη περίοδος».