Σκυλακάκης: Η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% και 7,9% αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας

Σκυλακάκης: Η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% και 7,9% αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας

«Όσοι δεν ξόδευαν χρήματα την περίοδο του lockdown, έχουν αρχίσει τώρα και πάλι σταδιακά να καταναλώνουν»

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα της οικονομίας εξαπέλυσε, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

«Το πρόβλημα του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα, είναι η σχέση του με την αριθμητική. Ποτέ δεν είχε καλή σχέση με τους αριθμούς» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ύφεσης.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, «η Ελλάδα είχε πράγματι ύφεση αλλά είχε και ένα lockdown τουλάχιστον ενός δεκαπενθημέρου του Μαρτίου. Αν υποθέσουμε ότι το δεκαπενθήμερο του Μαρτίου έχουμε μία ύφεση 20% διότι κλείνει όλη η οικονομία. Το 20% αυτό θα σήμαινε ότι στο τρίμηνο πάνω, θα έπρεπε να έχουμε πάνω από 3% ύφεση. Εμείς όμως είχαμε 0,9 %. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η οικονομία αναπτυσσόταν περίπου με τον ρυθμό που προβλέπε πρό του κοροναϊοΎ και η ύφεση του lockout μας έριξε στο 0,9%. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι είχαμε μικρότερη ύφεση, πολύ μικρότερη, από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έτρεχαν σε αυτό το νούμερο. Ο μέσος όρος ύφεσης στην ευρωζώνη ήταν 3%».

Απαντώντας στην κατηγορία ότι η ύφεση είχε ξεκινήσει από το τρίτο τρίμηνο του 2019, ο υφυπουργός απάντησε πως «κάτι τέτοιο είναι αστείο. Στο τρίτο τρίμηνο του 2019 εμφανίζεται μια περιορισμένη ανάπτυξη περίπου 1% που κυρίως οφείλεται με βάση τη στατιστική υπηρεσία σε μία μεταβολή των αποθεμάτων. Δηλαδή είχαμε τότε καλές εξαγωγές,  καλή κατανάλωση, πολύ καλές επενδύσεις και μία μεταβολή στα αποθέματα που μας έριξε, συν το πιο ουσιαστικό που είναι το εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί ως μέτρο το δεύτερο τρίμηνο του 2019 όπου έκανε πάνω από 2 δις προεκλογικές παροχές. Άμα σε ένα τρίμηνο βάλεις δύο δις ευρώ προεκλογικές παροχές, φουσκώνεις αυτό το τρίμηνο τεχνητά, αφαιρείς από τα επόμενα γιατί το κοινωνικό μέρισμα (η αντίστοιχη ας πούμε παροχή γινόταν συνήθως το τελευταίο τρίμηνο του έτους) και κάνεις μία προσωρινή αλλοίωση. Αυτά είναι κόλπα της στατιστικής, δεν είναι σοβαρά εικόνα για την οικονομική πορεία. Ο ΟΟΣΑ στην εκτίμησή του για το 2020 βελτίωσε την πρόβλεψη του ως προς την ύφεση και εμείς βλέπουμε ότι η οικονομία βγαίνει σχετικά καλά, τηρουμένων των αναλογιών, και βλέπουμε και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές τις πρώτες μέρες του Ιουνίου να υπάρχει μία αναβαλλόμενη κατανάλωση σε πολλούς τομείς. Δηλαδή, άνθρωποι που δεν ξόδεψαν το δίμηνο του lockdown να ξοδεύουν τώρα λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να υπάρχει μία επάνοδο της κατανάλωσης, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ολόκληροι τομείς κλειστοί συν ότι ο εξωτερικός τουρισμός είναι σχεδόν μηδενικός. Το πόσο θα κάτσει η ύφεση θα το δούμε με βάση τον τουρισμό. Εάν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας η ύφεση θα κυμανθεί μεταξύ 4,7% και 7,9%», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.