Τσίπρας: Κίνδυνος να δούμε όσα καταφέραμε σε 5 χρόνια να χάνονται σε 5 μήνες

Τσίπρας: Κίνδυνος να δούμε όσα καταφέραμε σε 5 χρόνια να χάνονται σε 5 μήνες

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για την οικονομία

Να αλλάξει στρατηγική έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από τον πρωθυπουργό.

«Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε. Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς, παραπέμποντας σε άλλα στοιχεία και άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi ή τον παράγοντα της αξιοπιστίας που «έχτισε η προηγούμενη κυβέρνηση» και που δίνει πρόσβαση της χώρας στις αγορές. Κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει, για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 και το πρώτο του 2020.

Προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μη λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη μόνο αυτό το στοιχείο, φέρνοντας το παράδειγμα της προηγούμενης κυβέρνησης της Αργεντινής, όπου, είπε, στην αρχή πανηγύριζαν οι αγορές, όμως σε λιγότερο από έναν χρόνο έφερε ύφεση «όπως κι εσείς και όλοι αυτοί που πανηγύριζαν τον έδιωξαν ξανά εκτός αγορών». Είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να απαντήσει για την ουσία, που είναι ότι «μια χώρα μπαίνει επισήμως σε ύφεση όταν είναι για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Τον κατηγόρησε ότι προσπαθεί να εμφανίσει μια άλλη εικόνα, χρησιμοποιώντας τα «περιβόητα greek statistics» στα οποία «είναι συνηθισμένη η παράταξη σας». Κατέθεσε διάγραμμα που δείχνει την πορεία του ΑΕΠ σε όρους όγκου με ημερολογιακή διόρθωση από το 2010 ως το 2020, αναφέροντας ότι δείχνει τεράστια κοιλιά το '10-'15, αναπτυξιακή πορεία από το δεύτερο-τρίτο τρίμηνο του '16 και τώρα ξανά κατηφορική καμπύλη.

«Ποιους δείκτες θέλετε να πάρουμε, πέραν της αίσθησης που έχει ο καθένας από εσάς όταν βγαίνει στην αγορά, όταν μιλά με επιχειρηματίες, ότι η οικονομία έχει μπει σε βαθιά τροχιά ύφεσης πριν από τον κορονοϊό; Να δούμε τον δείκτη βιομηχανικής παραγωγής που έπεσε 2,2% έναντι αύξησης 2,7% που ήταν το 2019; Να δούμε τις εξαγωγές και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;» είπε.

Ο κ. Τσίκρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι παρουσίασε μια «ψεύτικη εικόνα» και με τους αναπτυξιακούς δείκτες και σε σχέση με την ανεργία ότι μειώθηκε τον Μάρτιο, «ενώ η ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε το χειρότερο πεντάμηνο Ιανουάριο-Μάιο, με 260.000 λιγότερες θέσεις σε σχέση με πέρυσι». Απαντώντας σε σχετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη, είπε ότι η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία στήριξε με κρατική επιδότηση τις ασφαλιστικές εισφορές, όμως δεν οδήγησε σε de facto μείωση μισθού κατά 20%.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στα συμπεράσματα του Eurogroup του Μαρτίου γίνεται αναφορά σε πλεόνασμα το 2021 και πως από την εμπειρία της διακυβέρνησης του για το τι κάνουν οι θεσμοί, αυτό σημαίνει ότι έβαλαν μια «φύτρα» ώστε να λένε στην κυβέρνηση ότι δεσμεύτηκε για πλεόνασμα το 2021. Επιπλέον είπε, ότι τα συμπεράσματα του Eurogroup δεσμεύουν την κυβέρνηση για άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1η Αυγούστου.

Σημείωσε ότι η επαναφορά σε πλεονάσματα όταν η κυβέρνηση προβλέπει 4,7% έλλειμμα, σημαίνει ότι «αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε μια διαπραγμάτευση εν μέσω βαθιάς ύφεσης για το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσοστό του ΑΕΠ των δημοσιονομικών μέτρων λιτότητας που θα ξαναφέρετε, τον Απρίλιο του '21, όταν θα συζητάτε για μεσοπρόθεσμο ή το Δεκέμβριο του '20 όταν θα συζητάτε τον προϋπολογισμό». «Αυτή είναι η εικόνα, γιατί την ωραιοποιείτε;», συνέχισε, σχολιάζοντας: «Εκτός αν έχετε σκοπό να δραπετεύσετε, να πάτε σε εκλογές πριν να έρθουν τα μαντάτα για λουκέτα, ύφεση και ανεργία». «Πηγαίνετε να δείτε τι έχετε να πάθετε», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Πρόσθεσε ότι μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, όπως είπε, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα, δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα».

Αναφορικά με τον ΦΠΑ, ζήτησε από την κυβέρνηση να κατεβάσει εκτάκτως στο 6% τον ΦΠΑ για την εστίαση και σε μόνιμη βάση την προκαταβολή φόρου στο 50%. Ως προς το μέτρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για δυνατότητα οι αναστολές του 2020 να πάνε στο 2021, είπε πως θεωρεί ότι είναι θετικό «γιατί πράγματι δεν έχουν λεφτόδεντρα οι επιχειρήσεις και δεν μπορούν να δώσουν τα χρήματα όταν δεν έχουν εισπράξεις». Όμως, ρώτησε, πώς θα καλυφθεί το τεράστιο πρόβλημα των επιταγών, «θα κάτσετε επιτέλους με τους τραπεζίτες να ζητήσετε να πάρουν κι αυτοί ένα μέρος της ευθύνης;», τον ρώτησε.
Ρώτησε επίσης, τι θα γίνει με τα ενοίκια, ενώ για το μέτρο έκπτωσης φόρου 2% για όσους πληρώνουν εφάπαξ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως όποια έκπτωση κι αν μπει, καλή είναι, όμως ωφελεί μόνο όποιον έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ κι όχι τον επιχειρηματία που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα. Για τις επενδύσεις σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι ενώ η ΝΔ έλεγε προεκλογικά ότι «έρχονται μπουλντόζες», το αποτέλεσμα της «επενδυτικής έκρηξης» είναι η πώληση δυο start-up.

Επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι με αφορμή την πανδημία «προσπάθησε να μας πει ότι είναι και σοσιαλδημοκράτης», ενώ «έχει ακραία πολιτική εις βάρος των συμφερόντων της εργασίας» και ενώ η παράταξη του έχει συγκεκριμένη ιστορία με το δημόσιο σύστημα Υγείας και τώρα «προσπαθεί να οικειοποιηθεί μια πολιτική που δεν της ανήκει ιδεολογικά». «Είναι δύσκολο να δημιουργήσετε την εικόνα ότι αγαπήσατε το ΕΣΥ, ενώ στον προϋπολογισμό μάς λέγατε ότι θα ανατριχιάζουμε οι αριστεροί όταν φέρετε το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία», σχολίασε.

Είπε μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει μια βιώσιμη ανάπτυξη και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «έβαλε τις βάσεις όχι μόνο για να βγει η χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμιστεί το χρέος, αλλά και για ένα νέο αναπτυξιακό παραγωγικό μοντέλο» που βασίζεται στη στήριξη της εργασίας.