Τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ – Το μήνυμα σε Τουρκία

Τι προβλέπει η ιστορική συμφωνία με Ιταλία για την ΑΟΖ – Το μήνυμα σε Τουρκία

Δένδιας: Ιστορική η σημερινή μέρα

Συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Λουίτζι ντι Μάιο, με τον Έλληνα υπουργό να αναφέρεται ξεκάθαρα και στην Τουρκία στις δηλώσεις του αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο υπουργός έκανε λόγο για ιστορική μέρα και σημαντική εξέλιξη, τονίζοντας πως «η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας» και σημειώνοντας πως κατοχυρώνει και τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα ισχυρό επιχείρημα έναντι της Τουρκίας, η οποία υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, εξ ου και απειλεί για γεωτρήσεις νοτίως της Ρόδου και της Κρήτης, επικαλούμενη το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη.

Και τα επόμενα βήματα αφορούν στην κύρωση της συμφωνίας με Ιταλία και τη συνέχιση των συζητήσεων βήμα βήμα για οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.

Τέλος σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρθηκε στα «ραγδαίως βελτιούμενα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ιταλία» και ανακοίνωσε την άρση, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα και σταδιακά έως το τέλος του μήνα τους όποιους περιορισμούς στα ταξίδια.