Αδιάλλακτη η Τουρκία: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Αδιάλλακτη η Τουρκία: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις και θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

Η αντίδραση της Αθήνας

Δίχως τέλος οι προκλήσεις από την Τουρκία. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε, απαντώντας στο διάβημα της Αθήνας, ότι η Τουρκία θα κάνει κανονικά τις έρευνες που ανακοίνωσε, εντός της «υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ.  Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές.

Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα».

Η αντίδραση της Αθήνας

Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Στον Τούρκο πρέσβη, διενεργήθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.