Παφίλης: Εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν ξεσαλώσει εν ονόματι του κοροναϊού

Παφίλης: Εργοδοσία και κυβέρνηση έχουν ξεσαλώσει εν ονόματι του κοροναϊού

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε απολύσεις και απειλές προς εργαζομένους από επιχειρήσεις

Τη θέση του ΚΚΕ ότι οι οργανωμένες παραλίες πρέπει να ανοίξουν χωρίς εισιτήριο, εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Παφίλης, μιλώντας στη Βουλή.

Υπογράμμισε πως τα λαϊκά στρώματα είναι επιβαρυμένα και δεν πρέπει να επιβαρυνθούν και με το εισιτήριο για τις παραλίες. Το δεύτερο επείγον θέμα που έθεσε ο κ. Παφίλης είναι ότι «η εργοδοσία και η κυβέρνηση έχουν ξεσαλώσει εν ονόματι του κοροναϊού». Αναφερόμενος στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ και απευθυνόμενος στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, είπε «αναλαμβάνετε τεράστιες ευθύνες. Δεν μπορεί να εκβιάζετε τον κόσμο "ή ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ", και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει αυτή την τακτική. «Σταματήστε τώρα και βάλτε μπροστά την εταιρεία, σταματήστε να εκβιάζετε τους εργαζόμενους», είπε, επισημαίνοντας, επίσης ότι η ΛΑΡΚΟ «έχει πολύ μεγάλη ιστορία από άποψη κινήματος».

Οι άλλες περιπτώσεις εργοδοτικής ασυδοσίας που ανέδειξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αφορούσαν τις εταιρείες «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ΑΕ», όπου όπως είπε, έγιναν 280 απολύσεις, «κάτω από τον εκβιασμό των οικειοθελών αποχωρήσεων», «ΣΝΑΪΝΤΕΡ ΕΛΕΚΤΡΙΚ» «η οποία κλείνει μέχρι 31 Οκτώβρη και στέλνει τελεσίγραφο στους εργαζόμενους, καθώς και την ΕΑΒ. Για την ΕΑΒ είπε ότι η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομικών «εν μέσω κρίσης, που έχει "γονατίσει" όλος ο κόσμος, υπέδειξε στη διοίκηση της εταιρείας να αφαιρέσει από τον προϋπολογισμό του 2020 το σύνολο των μη μισθολογικών παροχών πλην του γάλακτος».

Όπως εξήγησε, με αυτό το νόμο «είναι υπό κηδεμονία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ γενικής κυβέρνησης και των σωματείων (της ΕΑΒ). Ουσιαστικά απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι από την ΕΑΒ «φεύγει προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, «διότι τι θα κάνουν με οκτώ κατοστάρικα και με μειώσεις που γίνονται τώρα» και εκτός αυτών διώχνει και δουλειά η ΕΑΒ και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακριβώς το γιατί, το πιο πιθανό για να το έχει στο χέρι η Lockheed».

«Πάρτε τα πίσω. Επιτέλους! Τρεις χιλιάδες δούλευαν στην ΕΑΒ. Την εξευτελίσατε τελείως ενώ έχει τεράστιες δυνατότητες και θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά και σε άλλους τομείς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η παρέμβαση του κ. Παφίλη έγινε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «East Med». Όπως είπε, «από τους ανταγωνισμούς για την ενέργεια, το μόνο που κερδίζουν οι λαοί είναι αίμα».