Ανδρουλάκης: Οι Γερμανοί δικαστές δίνουν «γροθιά» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ανδρουλάκης: Οι Γερμανοί δικαστές δίνουν «γροθιά» στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αγνόησε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ως ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει την πρόσφατη απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου επί του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως τονίζει με δήλωσή του, η χθεσινή απόφαση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί μία πολύ αρνητική εξέλιξη σε οικονομικό, θεσμικό και πολιτικό επίπεδο, είναι εκτός ευρωπαϊκής νομικής παράδοσης και επικίνδυνη, καθώς ενθαρρύνει αντιδημοκρατικές κυβερνήσεις, όπως στην Πολωνία και την Ουγγαρία, να εκδηλώνουν αντιευρωπαϊκές πολιτικές.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει, ότι «οι Γερμανοί δικαστές δίνουν γροθιά στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε μία περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να βρει μία συνεκτική απάντηση στην πανδημία του κοροναϊού και στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες που προκαλεί», ενώ αγνόησαν την αντίθετη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. «Η λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην ενιαία εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Δικαίου, χάρη στον σεβασμό των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Το Γερμανικό Δικαστήριο αποφάσισε να παραβιάσει την αρχή αυτή, προκρίνοντας τη δική του οπτική στην ερμηνεία των Ευρωπαϊκών Συνθηκών», προσθέτει.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει, πως αν και αυτή η απόφαση δεν αφορά το έκτακτο μέτρο αγοράς κρατικών ομολόγων αξίας άνω του 1 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης λόγω κοροναϊού, το επηρεάζει σημαντικά. «Το "whatever it takes" που είχε δηλώσει τόσο ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όσο και η διάδοχός του, Κριστίν Λαγκάρντ, τίθεται εν αμφιβόλω», υπογραμμίζει.