Μητσοτάκης στο CNN: Κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας

Μητσοτάκης στο CNN: Κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό

Για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού από την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και για το τι περιμένει η χώρα μας από την τουριστική σεζόν, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN και τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Νικ Ρόμπερτσον.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε στη συνέντευξή του, ότι «ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», για να τονίσει ότι «αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης, είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό». Ερωτηθείς αν αυτό αλλάζει τα πράγματα, είπε ότι «πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει, όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας, αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα, ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ».

Σε επισήμανση του Αμερικανού δημοσιογράφου για τον χειρισμό της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι «ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο», ενώ ερωτηθείς αν η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο, είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω, ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο».

Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα». Πρόσθεσε ότι «δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η Ισπανία. Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι, αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού».

Ερωτηθείς αν προσβλέπει σε αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: «Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ας υποθέσουμε, ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά».

Κληθείς να εκτιμήσει πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ο πρωθυπουργός είπε, ότι «έχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις, γιατί (ανάλογα με τις εξελίξεις) τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα, αν δεν ανοίξουμε καθόλου (για τους ξένους τουρίστες) το καλοκαίρι... Αν καταφέρουμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά όπως γνωρίζετε, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας».

1
σχόλιο
  1. avatar Moschanthi Mona Depasta

    Μπράβο στον κυριο Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό μας.
    Αυτο που πρωτο μου έρχεται στον νου ειναι
    "Α Ρ Χ Η ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΣΙ"

Παρακαλούμε περιμένετε ...