Κορονοϊός: Οι 5 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιβάτες στα ΜΜΜ

Κορονοϊός: Οι 5 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιβάτες στα ΜΜΜ

Καραμανλής: «Βοηθοί επιβατών» από την Δευτέρα στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του μετρό

«Βοηθοί Επιβατών», οι οποίοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στο επιβατικό κοινό θα υπάρχουν από την Δευτέρα στους 45 σημαντικότερους σταθμούς μετεπιβίβασης του Μετρό, όπως ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Το Υπουργείο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατέψει το επιβατικό κοινό, αλλά και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τόνισε ο υπουργός, και αναφέρθηκε σε πέντε βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν, από την Δευτέρα 4 Μαΐου, οι επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού.

Οι βοηθοί επιβατών θα παρέχουν συμβουλές στο κοινό ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός και θα υπενθυμίζουν τη χρήση μάσκας. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξυπηρετήσουμε το επιβατικό κοινό και να προστατεύσουμε και τους οδηγούς των λεωφορείων και των συρμών και όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οι οποίοι είναι στην πρώτη γραμμή», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως μέσα σε συρμούς και οχήματα θα υπάρχει ειδική σήμανση για το πού επιτρέπεται να καθίσει επιβάτης και πού όχι, προκειμένου να τηρούνται αποστάσεις.

Υποστήριξε πως «Στην Ελλάδα τα πήγαμε πολύ καλά γιατί υπήρχε σχέδιο, γιατί ακούσαμε τους ειδικούς, αλλά κυρίως γιατί οι πολίτες έδειξαν μία απίστευτη υπευθυνότητα και πειθαρχία».

Οι πέντε κανόνες, που όπως είπε, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όταν χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι:

-Δεν μετακινούμαστε, εάν δεν είναι ανάγκη

-Δεν μετακινούμαστε, όταν έχουμε κάποια συμπτώματα

- Δεν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εάν μπορούμε να μετακινηθούμε με κάποιο άλλο μέσο

- Κρατάμε τις αποστάσεις που ορίζουν οι ειδικοί

-Φοράμε πάντα μάσκα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ανέφερε, επίσης, πως από την άλλη εβδομάδα το υπουργείο θα είναι έτοιμο να βγάλει όλο το στόλο των λεωφορείων που φθάνει στον αριθμό των 1.100, αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στην Αθήνα, λόγω της μείωσης της επιβατικής κίνησης, γύρω στα 550 λεωφορεία. "Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να βγάλουμε κι άλλα λεωφορεία στους δρόμους, αλλά αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν" είπες χαρακτηριστικά ενώ όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραμανλής σημείωσε "Θα έχουμε 350 οχήματα από 219 που παραλάβαμε, γιατί σας θυμίζω ότι έχουμε δώσει δρομολόγια στα ΚΤΕΛ και έχουν προστεθεί άλλα 100 οχήματα".

Σχολίασε δε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι, δεδομένου ότι ο στόλος των αστικών λεωφορείων και στις δυο μεγάλες πόλεις έχει μέσο όρο ηλικίας 16-17 έτη, «να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με το υλικό που έχουμε και το τροχαίο υλικό που έχουμε δυστυχώς είναι προβληματικό».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι οι κάτοχοι καρτών απεριόριστων διαδρομών για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μηνιαίας ή μεγαλύτερης διάρκειας, που δεν έκαναν χρήση λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν θα χάσουν τα χρήματα τους, καθώς θα τους δοθεί πίστωση στην αγορά της επόμενης κάρτας, ενώ για να ενισχυθούν τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών, σχεδιάζεται να παρέχεται επιπλέον έκπτωση 10% για όσους προμηθευτούν ετήσιες κάρτες.

Ερωτηθείς, ποιος θα επιβάλλει τα πρόστιμα για τη μη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή μόνο η Αστυνομία έχει αυτή τη δικαιοδοσία, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία των πραγμάτων, να επεκταθεί η δυνατότητα αυτή και στους μόνιμους υπαλλήλους - ελεγκτές. Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ακόμη πως είναι αδύνατον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να προμηθεύει μάσκες στο επιβατικό κοινό, αλλά σημείωσε ότι θα διατεθεί σε οδηγούς και στο προσωπικό πεδίου ο βασικός εξοπλισμός και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει επάρκεια στην αγορά και θα αποφευχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε για άλλη μία φορά τους οδηγούς και τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολίτες, εκτιμώντας ότι θα δείξουν μεγάλη υπευθυνότητα.