Κορονοϊός: Παίρνει αποφάσεις ο Μητσοτάκης – «Κλειδώνει» το σχέδιο εξόδου

Κορονοϊός: Παίρνει αποφάσεις ο Μητσοτάκης – «Κλειδώνει» το σχέδιο εξόδου

Συσκέψεις στο Μαξίμου για τα μέτρα χαλάρωσης - Αγκάθι τα σχολεία και ο τουρισμός

Η πιο κρίσιμη μέρα είναι η σημερινή για τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης των μέτρων της καραντίνας.

Ο πρωθυπουργός έχει πλέον στα χέρια του την τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία συνεδρίασε μέχρι αργά χθες Παρασκευή βράδυ υπό τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Οι προτάσεις των ειδικών θα συζητηθούν σε ευρεία σύσκεψη στις δέκα το πρωί του Σαββάτου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του κ. Τσιόδρα, ενώ νέα συνάντηση με την ομάδα άρσης των μέτρων, στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο κ. Κικίλιας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος και ο κ. Χαρδαλιάς θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι.

Ο βασικός σχεδιασμός αφορά στην έναρξη χαλάρωσης των περιορισμών από τις 4 Μαΐου.

Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι πρόθεση της είναι από τις 11 Μαΐου να επιστρέφουν σταδιακά οι μαθητές στα θρανία, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι, αρχής γενομένης από τους μαθητές της Γ Λυκείου, καθώς άλλωστε οι πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τέλη Ιουνίου με μέσα Ιουλίου.

Η άρση των μέτρων θα γίνεται κατά κύματα με κάθε νέα χαλάρωση να πραγματοποιείται επτά ή 14 ημέρες μετά την προηγούμενη και αξιολογώντας τα ιατρικά δεδομένα που θα υπάρχουν από την ειδική επιτροπή.

Μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση αποτελεί και η βιομηχανία του τουρισμού.

Το ερώτημα είναι η αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων και η γενικότερη εργασιακή αβεβαιότητα πόσο θα επηρεάσει τον εσωτερικό τουρισμό αλλά και το πλήθος τουριστών που θα έρθουν από το εξωτερικό, με βασική προϋπόθεση η αποκατάσταση των αεροπορικών μεταφορών.