Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση

«Παραμένει ο συναγερμός για την αποτροπή εισροής παρανόμων μεταναστών»

Παραμένει ο συναγερμός και οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση, σε όλα τα μέτωπα των συνόρων μας, χερσαίων και θαλασσίων, για την αποτροπή απόπειρας εισροής παρανόμων μεταναστών, επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι οι Τούρκοι συγκεντρώνουν αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες ιδιαίτερα απέναντι από τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος παρατήρησε ότι «έχουμε τέτοιες πληροφορίες, είναι συγκεχυμένες αλλά αυτά δεν είναι παρά μόνο τα στοιχεία που πρέπει εμείς να παραλάβουμε, να τα βάλουμε στο τραπέζι, να τα εκτιμήσουμε και να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Συλλέγουμε τις πληροφορίες, ερμηνεύουμε τις πληροφορίες και προετοιμάζουμε και την δική μας αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Όλα δείχνουν ότι επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και λόγω του κορονοϊού, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας στον Έβρο, μελετά και αυτό ως έναν επιπλέον τρόπο πίεσης της Ελλάδας και της ΕΕ κατ' επέκταση. Εξετάζουμε λοιπόν τώρα και σενάρια άλλα, όπως απόπειρας εισροής μεταναστών από τα νησιά και με κάθε άλλο τρόπο, που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια της εργαλειοποίησης αυτού του όπλου, των ανθρώπων δηλαδή που θέλουν να μετακινηθούν παρανόμως».

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι «στα θαλάσσια σύνορα προωθούμε πλωτά μέσα σε συνεργασία πάντα με το Λιμενικό, το οποίο έχει και τον πρώτο λόγο στην επιτήρηση των συνόρων, συνεπικουρούμενα από τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού, εκεί ήμαστε κι εκεί θα συνεχίσουμε να είμαστε», κατέστησε σαφές.

Όσον αφορά στην κατάσταση στο στράτευμα με αφορμή τον κοροναϊό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρατήρησε ότι «σε όλο το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν σημειωθεί περίπου 30 κρούσματα συνολικά και τα 3 απ' αυτά ήταν τα πιο σοβαρά. Είχαμε και έναν θάνατο δυστυχώς, αλλά σε ένα στέλεχος με πολύ επιβαρυμένη την κατάσταση της υγείας του». Παράλληλα επισήμανε ότι «στις Στρατιωτικές Σχολές είχαμε μηδέν κρούσματα. Ούτε ένα κρούσμα κοροναϊού στις Στρατιωτικές Σχολές. Επομένως το μέτρο αυτό απέδωσε στο απόλυτο. Όχι σχετικά αλλά στο απόλυτο!».

Όσον αφορά στην ισχύ των μέτρων, ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «θα κρατήσουμε λίγο ακόμα» και προέτρεψε «να επιδειχθεί κάποια υπομονή για να μη χαθεί η χρονιά και για να μην κλείσουν οι Σχολές, έστω και αυτή την περίοδο. Εξήγγειλε δε ότι «θα δώσουμε άδεια στα παιδιά προκειμένου να έχουν την ευκαιρία -όταν με το καλό περιοριστούν τα μέτρα- τα οποία άλλωστε ισχύουν για όλη την Ελλάδα και όχι μόνο για τους φοιτητές των Στρατιωτικών Σχολών. Θα δώσουμε κάποια άδεια ώστε να ισοσκελίσουμε εν πάση περιπτώσει αυτό τον περιορισμό που δημιουργεί μια στενοχώρια. Καλύτερα όμως να είναι μέσα και λίγο στενοχωρημένοι -αλλά απόλυτα υγιείς και προστατευμένοι- παρά να διακινδυνεύσουν έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτή είναι η απόφαση που παίρνουμε και νομίζω ότι οι γονείς που ασφαλώς αγαπούν τα παιδιά τους περισσότερο από εμάς, αλλά και εμείς νοιαζόμαστε γι' αυτά, θα καταλάβουν», πρόσθεσε.

Με την ευκαιρία της Μεγάλης Εβδομάδας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι «καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία των πιστών να αναζητήσουν καταφύγιο στην πίστη τους αυτές τις μέρες, αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι όλο αυτό που γίνεται, δεν γίνεται επειδή κάποιοι ξαφνικά αποφάσισαν να γίνουν εχθροί της Εκκλησίας, αλλά απλά για να προστατευθεί η Δημόσια Υγεία και η ανθρώπινη ζωή, που νομίζω ότι συνάδει απόλυτα και με τις χριστιανικές αρχές και μέχρι εκεί. Επομένως να μη δημιουργούμε πρόσθετους εχθρούς και πρόσθετες αιτίες, αν θέλετε, για ακόμα περισσότερους καβγάδες. Απλά να προσαρμοστούμε σε αυτούς τους κανόνες γιατί μπαίνουμε στην κρίσιμη καμπή αυτής της υπόθεσης.

Αν κρατήσουμε και αυτές τις μέρες -παρά την Μεγάλη Εβδομάδα, παρά τον καλό καιρό που φαίνεται ότι είναι γεγονός- τότε θα τα καταφέρουμε και τότε θα πάμε μια ώρα αρχύτερα στη άρση σιγά-σιγά των περιοριστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή όμως δεν βλέπουμε μπροστά μας αυτό, αλλά να κρατήσουμε την έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση αυτού του κακού».