Ξανθός: Δεν χρειαζόμαστε προσλήψεις «μιας χρήσης», αλλά «αιμοδότηση» του συστήματος σε βάθος χρόνου

Ξανθός: Δεν χρειαζόμαστε προσλήψεις «μιας χρήσης», αλλά «αιμοδότηση» του συστήματος σε βάθος χρόνου

«Χρειάζονται περισσότερα τεστ στην κοινότητα»

Την αναγκαιότητα να προμηθευτούν άμεσα, ισόρροπα και με επάρκεια οι εργαζόμενοι σε όλες τις δομές του συστήματος υγείας τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, υπογράμμισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει και μέριμνα για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, λόγω των σχετικών ελλείψεων.

Ο κ. Ξανθός χαιρέτισε την καταβολή ειδικής οικονομικής ενίσχυσης (δώρο Πάσχα) στο προσωπικό του ΕΣΥ και δήλωσε ότι «αμέσως μετά την κρίση είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει με σοβαρό τρόπο τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ειδικού ιατρικού μισθολογίου και την αναβάθμιση των αποδοχών όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας».

Επανέλαβε την «ανάγκη προκήρυξης 4.000 μόνιμων θέσεων μέσα στο 2020 για να καλυφθούν με σταθερό και όχι έκτακτο τρόπο οι ανάγκες του ΕΣΥ, αλλά και για να υπάρχει κίνητρο προσέλκυσης επικουρικών γιατρών και λοιπού προσωπικού αυτή την περίοδο». «Δεν χρειαζόμαστε προσλήψεις "μιας χρήσεως" αλλά "αιμοδότηση" του συστήματος σε βάθος χρόνου», τόνισε.

Επισήμανε τον ρόλο και τη σημασία οργανωμένης ενεργοποίησης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ, Περιφερειακών Ιατρείων) στην βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας των περιστατικών Covid 19 με ήπια συμπτώματα και της μείωσης ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών των χρόνιων ασθενών. Κενό που, όπως είπε, μπορεί να καλυφθεί με την αξιοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη υπηρεσιών κατ' οίκον φροντίδας.

Τέλος, ο κ. Ξανθός ζήτησε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, άρα περισσότερα τεστ στην κοινότητα, καθώς και εντατικοποίηση της προσπάθειας ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, ακόμη και κατά την περίοδο άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενόψει ενδεχόμενου νέου φθινοπωρινού κύματος της πανδημίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...