Γεννηματά: Τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν

Γεννηματά: Τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν

«To Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση»

To Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά έχει επιλέξει να είναι χρήσιμο αναδεικνύοντας τα προβλήματα και να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις, κατέστησε σαφές η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε πως αρκετές από τις προτάσεις που έχει διατυπώσει τις έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κι έγιναν δεκτές, ωστόσο είπε ότι διαπιστώνει σημαντικές καθυστερήσεις και παραλείψεις.

«Κινηθήκαμε γρήγορα ως προς τις αποφάσεις των ειδικών επιστημόνων για την απομόνωση, για τον περιορισμό. Έτσι κερδίσαμε πάρα πολύ χρόνο, έτσι καθυστερήσαμε την εξάπλωση και τουλάχιστον αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία μέχρι τώρα. Έχουμε όμως καθυστερήσεις στη στήριξη του ΕΣΥ στην οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι προχωρά. Έχουμε κάνει πρόταση για την πρώτη γραμμή, δηλαδή, για κινητά κλιμάκια που θα κάνουν στα σπίτια επισκέψεις και τεστ. Είναι μία πρόταση του Κινήματος Αλλαγής , εδώ και τρεις εβδομάδες την δώσαμε στον κ. Κικίλια, μίλησα και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Το εξήγγειλε η Κυβέρνηση και ελπίζω να υλοποιηθεί γρήγορα», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Ζήτησε να κάνουν την αυτοκριτική τους όσοι προσπάθησαν να απαξιώσουν το ΕΣΥ επισημαίνοντας ότι κλειδί για την προστασία της υγείας των υγειονομικών και για να μην καταρρεύσει το σύστημα, είναι τα τεστ και προέτρεψε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πρόταση του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου να αγοράζουν οι κυβερνήσεις την πατέντα από τα γρήγορα τεστ που δοκιμάζονται τώρα. «Με το τεστ ξέρεις στην πρώτη φάση ποιος θα πρέπει να απομονωθεί, κάτι που ιδιαίτερα στις υγειονομικές μονάδες είναι κρίσιμο. Σε δεύτερο χρόνο μόνο με τα πολλά τεστ θα ξέρουμε ποιοι θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και ποιοι όχι, για να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ των χωρών, να επανέλθει σταδιακά η κοινωνική και οικονομική ζωή», σημείωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτήρισε ως εξαιρετικά συγκινητικό αυτό που γίνεται με τις δωρεές, επαναλαμβάνοντας την πρόταση «να γίνει τώρα ένα μητρώο δωρεών και μία επιτροπή να καθορίζει ποιες είναι οι ανάγκες και οι προτεραιότητες κάθε νοσοκομείου έτσι ώστε αυτές οι δωρεές να αξιοποιηθούν και να μην μπλέξουμε στα γρανάζια τις γραφειοκρατίας».

Σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «αν καταρρεύσει η παραγωγική δραστηριότητα, τότε θα πάμε ολοταχώς σε νέα μνημόνιο».

«Τα οικονομικά μέτρα δεν επαρκούν. Ξέρω ότι δεν υπάρχει δέντρο που κόβει χρήματα. Όμως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυνατότητες για την ελληνική οικονομία. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020 και λόγω της κρίσης συμμετέχουμε στο QE, που σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ρευστότητα με χαμηλά επιτόκια και μπορεί η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρουν το ΕΣΠΑ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το πρώτο που χρειάζεται είναι ρευστότητα για τις επιχειρήσεις. Η ρευστότητα που εξασφαλίζει αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση είναι περίπου στο 1% του ΑΕΠ. Οι άλλες χώρες της Ευρώπης δίνουν γύρω στο 20% του ΑΕΠ. Είναι πολύ κρίσιμο να υπάρξει ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί αν κλείσουν, αν καταρρεύσει η παραγωγική δραστηριότητα, θα βρεθούν στην ανεργία οι εργαζόμενοι και πολύ δύσκολα και με πολλαπλάσιο κόστος οι συνέπειες και τα προβλήματα θα αποκατασταθούν. Πρέπει τώρα πάση θυσία να κρατηθεί η παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα ζωντανή».

Τέλος η κυρία Γεννηματά σχολίασε τις διεργασίες για το τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ λέγοντας ότι «είναι και δική μας πρόταση το κορονο- ομόλογο}, το οποίο στηρίζουν εννέα πρόεδροι και πρωθυπουργοί στην Ευρώπη, που προέρχονται και από το σοσιαλιστικό και το ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα.

«Η ΕΕ επιβάλλεται, από τις συνθήκες, να δώσει νέο χρήμα. Νέο χρήμα που δεν θα υπολογίζεται στο χρέος των κρατών και θα αποπληρωθεί από κοινοτικούς πόρους, δηλαδή, όχι νέα μνημόνια. Αν αυτό δεν γίνει το πρόβλημα για την Ευρώπη και το μέλλον της θα είναι πολύ μεγάλο και πρέπει να το αποφύγουμε. Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε αύτη τη μάχη και ελπίζω ο κ. Μητσοτάκης να δώσει τη μάχη μέχρι το τέλος», υπογράμμισε.