Κορονοϊός: Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης και η αύξηση κλινών ΜΕΘ

Κορονοϊός: Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης και η αύξηση κλινών ΜΕΘ

Ο Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στις ενισχυτικές δράσεις του υπ. Υγείας

Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κοροναϊού.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών ΜΕΘ και των απλών κλινών για την νοσηλεία ασθενών με Covid 19, στα νοσοκομεία που έχουν ορισθεί για την αντιμετώπιση της επιδημία σε ολόκληρη την χώρα και στις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τον ΠΟΥ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έδωσε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο την Κίνα που απέστειλε υλικό όσο και τους υπόλοιπους δωρητές

Κάλεσε τέλος τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με κοροναϊό

«Από τον Ιανουάριο ορίσαμε τα 13 νοσοκομεία αναφοράς και πραγματοποιήσαμε υπό τον συντονισμό του ΕΚΑΒ, ασκήσεις ετοιμότητας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας που ευχαρίστησε θερμά τον Σωτήρη Τσιόδρα για ό,τι έχει προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στη μάχη κατά του κοροναϊού ανοίγοντας τη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας προς τους ιατρικούς συντάκτες για την εξέλιξη της πανδημίας COVID -19 στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κοροναϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές

Ο ίδιος τόνισε ότι άλλα πολύ ισχυρά συστήματα υγείας, έχουν φτάσει στα όριά τους και τα έχουν ξεπεράσει και επισήμανε το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε αυτή τη φάση την οποία βρισκόμαστε ακόμα αντέχει.

«Είναι στο χέρι μας και κυρίως στο χέρι σας, με τα μέτρα κοινωνικής ευθύνης και ατομικής προστασίας και τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμαστε, να συνεχίσει να αντέχει.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις και στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχουν αναλάβει υπηρεσία 176 γιατροί και 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό.

Έχουν ήδη εγκριθεί ακόμα 2.145 προσλήψεις και πιο αναλυτικά, 431 γιατροί και 1.714 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Αυτοί θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου»

Όπως πρόσθεσε καθημερινά εγκρίνονται και άλλες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα νοσοκομεία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προμήθειες αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε άμεσα στις εκ του νόμου διαδικασίες προμηθειών, για την επάρκεια αναλωσίμων μέσα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες, όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών.

«Όμως, όπως γνωρίζετε στην παγκόσμια αγορά μαίνεται ένας «πόλεμος» για την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης, κάνοντας τη διαδικασία ολοκλήρωσης παραλαβής δύσκολη, πολύ δύσκολη.

Δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας. Η Κυβέρνηση έχει δώσει μια τεράστια μάχη τον τελευταίο μήνα, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί το υλικό αυτό. Ήδη ένα κομμάτι του υλικού έχει έρθει στη χώρα μας. Η χώρα μας έχει ναυλώσει για αυτό το σκοπό, με πρωτοβουλίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, cargo jet αλλά και ειδικά διαμορφωμένα επιβατηγά αεροπλάνα, που έχουν φέρει και θα φέρουν στην χώρα μας, το αναγκαίο ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας» επισήμανε.

Ο Β. Κικίλιας ευχαρίστησε για την σωματική βοήθεια σε αναλώσιμα υγειονομικό υλικό και τεχνογνωσία την κινεζική κυβέρνηση, και τους δωρητές, οι οποίοι διαρκώς προσφέρουν ο καθένας την δική του σημαντική βοήθεια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. στα νοσοκομεία μας,

Τέλος κάλεσε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγους, φοιτητές, συνταξιούχους επιστήμονες υγείας α συμβάλουν σ αυτή τη μεγάλη μάχη κατά το κοροναϊού.

«Έχει ανέβει στο site του Υπουργείου Υγείας σχετική πλατφόρμα, στην οποία μπορεί να συμμετάσχει και μπορεί να προσφέρει όποιος επιθυμεί, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη» κατέληξε, προσθέτοντας: «Θα ήθελα να ζητήσω για μια ακόμα φορά από όλους τους Έλληνες να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό.Να μείνουμε σπίτι.

Να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας.

Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον»

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κοροναϊό