Την αποχώρηση 2.000 προσφύγων από τα νησιά ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης

Την αποχώρηση 2.000 προσφύγων από τα νησιά ανακοίνωσε ο Νότης Μηταράκης

Συνολικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Μέχρι τέλη Μαρτίου θα έχουν αποχωρήσει 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ θα απελευθερωθούν από τις δομές φιλοξενίας 11.000», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για την υποχρεωτική αποχώρηση από τις δομές, όσων έχουν πάρει άσυλο και την διακοπή της οικονομικής τους στήριξης.

«Η κυβέρνηση έχει και στρατηγική και σχέδιο και εντός του 2020 το δύσκολο και μεγάλο αυτό πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Μηταράκης. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης, αυτοί που λαμβάνουν ακόμη παροχές, ενώ όσοι δεν δικαιούνται, ανέρχονται στους 11.200 και πρόσθεσε, ότι από αυτούς οι 1.000 βρίσκονται ακόμη στα νησιά μαζί με άλλους 1.000 που είναι από το 2018. Διαβεβαίωσε δε, ότι με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μέσα στον Μάρτιο θα φύγουν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου συνολικά 2.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «από τις αρχές του χρόνου και μέχρι σήμερα, έχουν αποχωρήσει συνολικά 6.174 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα έχουν φύγει μέσα στο α' τρίμηνο του 2020 και σε αυτούς εντάσσονται και όσοι εισήλθαν παράνομα από την 1/3/2020».

Από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αμφισβήτησε τα νούμερα, κάνοντας λόγο για προβληματικά μαθηματικά του υπουργού Μετανάστευσης και προανήγγειλε, ότι το κόμμα της θα ζητήσει κατάθεση εγγράφων στη Βουλή. «Η Ελλάδα δεν προστατεύεται από το λαϊκισμό» αντέτεινε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να κρατάμε 11.000 άτομα στις δομές όταν έχουμε 11.000 κάτω από τα δέντρα, κι αν η λύση που προτείνετε είναι να γεμίσει η Ελλάδα με δομές, εμείς δεν τη θέλουμε».

«Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα, σχεδιασμό και ενότητα, μέσα στο 2020 θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με αποφασιστικότητα αντέδρασε άμεσα και στην ασύμμετρη και ευθεία απειλή κατά των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδος» υποστήριξε ο υπουργός. Ο κ Μηταράκης υποστήριξε ακόμα, ότι η χώρα συντεταγμένα βρίσκεται στη πρώτη γραμμή για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο, με πάγια θέση της ότι τα σύνορα είναι κοινά». Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα με εμφατικό τρόπο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...