Μηταράκης: Θωρακίζουμε τα εθνικά σύνορα απέναντι σε προκλητικές ενέργειες

Μηταράκης: Θωρακίζουμε τα εθνικά σύνορα απέναντι σε προκλητικές ενέργειες

«Η γραμμή ανάσχεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική»

Την οργανωμένη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε προκλητικές ενέργειες στα εθνικά σύνορα, σχολίασε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.

«Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της. Προστατεύουμε τη χώρα μας, αυξάνοντας στο μέγιστο βαθμό τα μέτρα επιφυλακής και αποτροπής», τόνισε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε ότι «αυτή η αλλαγή πολιτικής προστατεύει τον Έβρο. Απετράπησαν 9.600 προσπάθειες παραβίασης. Η γραμμή ανάσχεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική. Παράλληλα, το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα απέτρεψαν πάρα πολλές περιπτώσεις διέλευσης μεταναστών διά της θαλάσσιας οδού».

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης ανέλυσε τις στρατηγικές, πάνω στις οποίες βασίζεται η πολιτική περιορισμού των ροών: «Πρώτον, η φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων. Δεύτερον, η πολιτική διαχωρισμού όσων έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς και επιστροφών όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Τρίτον, τα κλειστά ελεγχόμενα κέντρα που λειτουργούν αποτρεπτικά, εμφυσούν το αίσθημα ασφάλειας στις τοπικές κοινωνίες και εξασφαλίζουν την εύκολη ταυτοποίηση των αιτούντων στο εσωτερικό τους.

Για τον χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών ασύλου, ο αρμόδιος Υπουργός επεσήμανε ότι η μέση παραμονή στα νησιά θα είναι περίπου 4 μήνες, καθώς και ότι «όσοι δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν μέχρι 2 μήνες, ενώ όσοι δεν δικαιούνται θα παραμένουν μέχρι 6 μήνες. Ουδείς δε θα μένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες. Ζήτησα να μεταφερθούν για ανθρωπιστικούς λόγους από τα νησιά και τα τελευταία 1000 άτομα, που βρίσκονται εκεί για διάστημα μεγαλύτερο από 14 μήνες. Προχωράμε συστηματικά σε αποσυμφορήσεις των νησιών μας. Στόχος μας είναι αυτά να λειτουργήσουν ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και έκδοσης ασύλου».

«Οι ανοιχτές δομές είναι επικίνδυνες. Δεν είμαστε σε μια φυσιολογική περίοδο από πλευράς ροών. Χρειαζόμαστε τα κλειστά κέντρα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε κλειστά κέντρα συγκεκριμένου μεγέθους και όχι τεράστια, όπως ψευδώς διακινείται. Η ολοκλήρωσή τους θα συνδυαστεί με το κλείσιμο των ανοιχτών δομών», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Σε ερώτηση για την πιθανή έλευση του κορωνοϊού στα ΚΥΤ, ο κ. Μηταράκης απάντησε: «υπάρχουν κρούσματα στο Ιράν, τα οποία έχουν εντοπιστεί στη μεταναστευτική γραμμή που προσεγγίζει τη χώρα μας. Το σχέδιο αντιμετώπισης αυτού του ενδεχομένου δεν θα εκτελεστεί όταν και αν έρθει ο ιός στα νησιά», αλλά όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης «το σχέδιο θα εφαρμοστεί πριν έρθει ο ιός στα νησιά».

«Ο ελληνικός λαός, τη δύσκολη στιγμή, θα δείξει ενότητα, εμπιστοσύνη και συνεργασία. Αποστολή και ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να θωρακίσουμε τη χώρα ολόκληρη και πρώτα απ’ όλα, την ακριτική Ελλάδα», κατέληξε χαρακτηριστικά.