Γεωργιάδης: Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές

Γεωργιάδης: Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές

«Η κυβέρνηση δεν βλέπει τον ιδιωτικό τομέα, ως αντίπαλο, ως πρόβλημα, αλλά ως λύση και σύμμαχο»

Φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές θα συμπεριληφθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης στη γενική συνέλευση της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, από την πλευρά του ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διενήργησε η Ένωση, το 67% των πολιτών δήλωσαν ότι θέλουν συμπληρωματικό συμβόλαιο στη σύνταξη.

Ο υπουργός στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν είναι πρόβλημα, στην πορεία προς την ανάπτυξη, αλλά μέρος της λύσης, ενώ ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε στην ομιλία του ότι, για να επιτύχει ο νέος θεσμός των Προσωπικών Συνταξιοδοτικών Προϊόντων, πρέπει η πολιτεία να τον αναγνωρίσει ως κομβική συνιστώσα του τρίτου πυλώνα ασφάλισης.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ίδια φορολογική μεταχείριση είναι αναγκαίο να ισχύσει και για τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ζωής διαχειρίζονται σημαντικού μεγέθους επαγγελματικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια, με ετήσια ασφάλιστρα που ξεπερνούν σήμερα τα 200 εκατ. ευρώ. Καθώς αυτά τα συμβόλαια προσφέρονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, γίνεται αντιληπτό ότι από τα φορολογικά κίνητρα θα επωφεληθούν οι εργαζόμενοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως ήδη επωφελούνται οι εργαζόμενοι σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις που συμμετέχουν σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης.

Κατά την άποψή μου, συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας, θα πρέπει να υπάρχουν τα ίδια φορολογικά κίνητρα στην αντιμετώπιση της προαιρετικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης των εργαζομένων σε όλες γενικά τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους.

Ο Ά. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση ακούει και αντιλαμβάνεται την ανάγκη ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς, αλλά πρέπει να «είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ώστε να προσμετρήσουμε τις επιπτώσεις στα δημοσιονομικά από τις όποιες εκπτώσεις στις εισφορές».

Τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης αγοράς, αλλά με αυστηρή τήρηση των κανόνων και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά έχουμε εφαρμογή του νόμου και ανάρτηση τιμοκατολόγων ιδιωτικών κλινικών προκειμένου ο καθένας να γνωρίζει τι πληρώνει.

Ο υπουργός γνωστοποίησε ακόμη ότι τους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί μεγάλος αριθμός ΣΔΙΤ στον τομέα υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στους διαγωνισμούς για μικροβιολογικές εξετάσεις και για το μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων.

«Η κυβέρνηση δεν βλέπει τον ιδιωτικό τομέα, ως αντίπαλο, ως πρόβλημα, αλλά ως λύση και σύμμαχο» όπως είπε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...